Актуализацията на бюджета вероятно ще бъде одобрена от депутатите до

...
Актуализацията на бюджета вероятно ще бъде одобрена от депутатите до
Коментари Харесай

Асен Василев: Пшеницата поскъпна три пъти, очертава се недостиг

Актуализацията на бюджета евентуално ще бъде утвърдена от депутатите до края на юни или най-късно при започване на юли, разгласи финансовият министър

Вицепремиерът и финансов министърАсен Василев не чака пречки при актуализацията на бюджета, която следва. В момента имаме уравновесен пакет от ограничения, посредством който да се подкрепят най-уязвимите групи от българското общество, изясни вицепремиерът в особено изявление за

Според него актуализацията на бюджета може да влезе в Народното събрание през първата или втората седмица на юни. Така се чака към края на юни или първата седмица на юли измененията да бъдат утвърдени от депутатите.

Сериозни проблеми обаче може да има отсега нататък в земеделието и като цялото там се обрисува сериозна продоволствена рецесия.

"Инфлацията сега в действителност не се тласка от електрическата енергия толкоз доста, колкото от цената на природния газ и петрола. И цената на житото, и на храните. В момента пшеницата се продава на към три пъти по-високи цени, в сравнение с би било обикновено за този интервал на годината ", съобщи Василев. По думите му това, което ние вършим с пакета на антикризисните ограничения, е частично да понижим Данък добавена стойност или данък на дадени артикули, или да дадем назад за крайните клиенти, както при горивата и понижението от 25 стотинки.

Но това по-скоро подкрепя най-уязвимите групи през пенсионната система, през облекченията за работещи родители. Така че действително хората имат повече средства, с който да могат да пазарят, изясни още финансовият министър.

Според него в този момент остава огромната въпросителна какво ще се случи с идващата годишна продукция, тъй като към този момент видяхме придвижвания за затваряне на износа от дадени страни.

"Вече Индия затвори експорта на зърно, а Украйна не може да го изнесе, даже и да желае. Просто става доста постепенно сега - не, че не може, само че пристанищата са затворени. И в действителност се обрисува един дефицит на предлагането на зърно. Заради това и цените вървят нагоре - сега са три пъти по-високи, в сравнение с бяха по това време предходната година ", посочи Василев.

Според него, в случай че реколтата се провали или се стигне до по-голям дефицит от това, което е сега, то това може да сътвори в допълнение напън.

"И цените на питателните артикули да тръгнат нагоре. А оттова надлежно отново да тръгне и инфлацията нагоре ", напомни вицепремиерът. И добави, че и на европейско равнище сега се търсят разновидности за разрешаване на този въпрос.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР