Актуализацията на бюджета е малко прибързана, тъй като бюджетът не

...
Актуализацията на бюджета е малко прибързана, тъй като бюджетът не
Коментари Харесай

Финансистът Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета е прибързана

Актуализацията на бюджета е малко прибързана, защото бюджетът не е изчерпал ресурсите си. Единствената причина да се прави толкоз бързо е поради тавана на дълга. Правителството се стреми да си даде еластичност.

Това декларира пред " Банкеръ " финансистът и член на Фискалния съвет Любомир Дацов във връзка измененията в Закона за държавния бюджет, импортирани в Народното събрание от финансовия министър Владислав Горанов.

Според специалиста е очевидно, че това няма да е последната актуализация на бюджета. По думите му в една не толкоз прибързана актуализация е трябвало да има нарастване на разноските с 10 %: " За всичко останало е релативно рано и каквото и да бъде казано, ще бъде преждевременно "

" Трябваше да има ограничения за преструктуриране на разходната част- на дотациите, на прехвърлянията, на финансова стратегия Няма смисъл от актуализация единствено поради фонд " Безработица " и тавана на дълга ", уточни Дацов.

Той посочи, че схваща нарастването на тавана на дълга, защото сега изискванията за вдишване на нов дълг са положителни. " След няколко месеца те няма да са положителни. По-добре е финансовият министър в този момент да направи рамково съглашение и да вземе дълг, щом му би трябвало. Критиците му не са управлявали рецесия ", означи той.

Любомир Дацов посочи също по този начин, че всички в Европа са хвърлили масирано средства на пазара, с цел да запазят работните места, до момента в който нашето държавно управление е направило противоположното – останало консервативно.

" Отпуснатите в този момент средства няма да стигнат. Няма да се разминат и ще би трябвало да вкарат още запас. Може да е даже след две или четири седмици, само че обстановката е толкоз динамична, че на бизнеса и хората тези средства им трябват в този момент ", заключи финансистът.

В утвърдената от държавното управление актуализация Владислав Горанов желае мандат за увеличението на лимита за вдишване на нов държавен дълг от сегашните 2.2 милиарда лева до 10 милиарда лв.. Най-негативният сюжет, който преглежда държавното управление, е спад на стопанската система с 3% и бюджетен недостиг от 3.5 милиарда лв.. На първо време страната ще поеме нов дълг в размер на 4.2 милиарда лв.. Със средствата ще бъде затрупан предстоящият бюджетен недостиг, както и сумата от 700 млн. лв., с която се усилва капитала на Българската банка за развиване.

Очаква се още тази седмица поправките в бюджета да бъдат разисквани и в пленарна зала.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР