Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9

...
Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9
Коментари Харесай

Асен Василев: Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9 %

Актуализацията на бюджета е изчислена при годишна инфлация от 10,9 %, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев след съвещания с съдружните сътрудници в министерството.

Брутният вътрешен артикул ще означи растеж от 2,9 на 100.

Тъй като следващата година следва страната ни да извърши заплащания по държавния дълг сред 2,5 милиарда лв. и 3 милиарда лв., дълговият предел за тази година ще бъде повишен с тази сума до към 10 милиарда лв..

В момента лимитът на дълга е 7,3 милиарда лева, напомни министър Василев в отговор на въпрос на националното радио:

" По-евтино ще ни излезе да рефинансираме този дълг тази година, а не следващата година ".

Василев посочи, че цел ще бъдат дългови излъчвания с 10-годишна срочност.

Финансовият министър също по този начин уточни, че приходната и разходната част на бюджета ще се усилят с 1,645 милиарда лв..

" Имаме спомагателни доходи от 2,175 милиарда лв., като те ще бъдат понижени с данъчните резултати - понижени Данък добавена стойност ставки и акцизи - тъй че чисто приходите се усилват с 1,645 милиарда лв., против които има планувани спомагателни разноски, главно свързани с антикризисните ограничения ", означи Василев.

Според него бюджетният недостиг ще остане на равнище 4,1% от брутния вътрешен артикул, както се резервира салдото.

Предложенията са от 1-ви юли да влязат в действие ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията. Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лв., да отпадне Данък добавена стойност върху хляба, да се вкарат обезщетения за цената на горивата към крайните консуматори, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.

" Имаме спомагателни доходи от 1 милиарда 645 млн. лева нето против които има планувани спомагателни разноски, които са свързани с антикризисните мерки”, сподели финансовият министър Асен Василев след експертен съдружен съвет за актуализацията на бюджета.

Василев изясни, че до края на деня на 6 юни чакат спомагателни оферти, в случай че има, от съдружните сътрудници, след това ще има НСТС, а по-късно актуализацията на трите бюджета (на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса) ще мине през Министерския съвет, след което ще бъде подадена в Народното събрание.

„ Лимитът на нов дълг се подвига, с цел да може дълга, който би трябвало да изплатим следващата година по падежите да може да бъде взет тази година при по-ниски лихви, в случай че имаме по-добри условия на пазара. А следващата година имаме заплащане по падежи, по остарели задължения към 2,5 - 3 милиарда,ще ви излъжа. Чисто механически това да се емитира при по-ниски лихви ", изясни Василев.

Той удостовери, че в актуализацията на бюджета са залегнали главно антикризисни ограничения.

„ Допълнителни промени ще има, главно в преструктуриране на министерства и ведомства за оптимизация”. Предложенията са от 1 юли да влязат в действие ограниченията на държавното управление за справяне с рецесията.

Предвижда се минималната пенсия да стане 467 лв., да отпадне Данък добавена стойност върху хляба, да се вкарат обезщетения за цената на горивата към крайните консуматори, а родителите да получават по-големи данъчни облекчения.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР