Актуализацията на бюджета беше приета от Министерски съвет и ще

...
Актуализацията на бюджета беше приета от Министерски съвет и ще
Коментари Харесай

Кабинетът прие актуализацията на бюджета. Трима министри от ИТН напуснаха заседанието

Актуализацията на бюджета беше призната от Министерски съвет и ще бъде импортирана още в сряда в Народното събрание. Това сподели пред публицисти министърът на електронното ръководство Божидар Божанов след постоянното съвещание на кабинета.
Приет без Има Такъв Народ
Трима от министрите на „ ИТН “ са напуснали съвещанието, тъй като са им били отказани средства за нарастване на заплатите на чиновниците във външно министерство и спомагателни 2 милиарда лева за пътищата в страната, заяви Дневник.

Александър Николов, четвъртият министър на партията на Слави Трифонов, не е е участвал на съвещанието.

Засега министрите от „ ИТН “ не са оповестили публично претекстовете на решението си да изоставен съвещанието на кабинета.

Божанов (ПП) отхвърли да е имало скандал на съвещанието, а единствено „ разисквания “.

Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) сподели пред БНР по-рано в сряда, че държавното управление не е застрашено и актуализацията на бюджета ще бъде призната.

"Просто сътрудниците да си изяснят чисто партийно каква е тяхната позиция и те поради това отидоха в Народното събрание или не знам къде, с цел да създадат такава среща. Не, държавното управление не е застрашено. Бюджетът ще бъде признат ".

Проданов добави, че няма "орязани " пари за нито едно министерство.
Какво е новото в бюджета
Преди съвещанието на кабинета министър председателят Кирил Петков очерта какви са главните ограничения, заложени от държавното управление в актуалната актуализация.

„ Увеличават се пенсиите с 60 лв., плюс 10%. Таванът на пенсиите става 2000 лв.. През последните 12 месеца минималната пенсия се е покачила от 300 лв. на 467 лв. “, сподели Петков.

Заложена е и опция бензиностанциите да понижат цената на елементарния дизел и бензин с 25 стотинки на литър.

„ От това ще може да се възползва всеки българин с българска регистрация на автомобила. Няма да оказваме помощ на хората, които минават през България “, изясни Петков.

Сред ограниченията са още освобождение на електрическата сила и втечнения газ от данък, понижаване на Данък добавена стойност ставката на парното на 9%, нулева ДДС-ставка за хляба и облекчение на данъчните заплащания за младите работещи фамилии.

„ Тези ограничения са невиждани “, сподели Кирил Петков. Той отхвърли те да са „ проинфлационни “, тъй като крайният недостиг остава 4,1%.

„ Не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма потребност “, сподели министър-председателят.
Защо се постанова
Актуализацията на бюджета се прави Те бяха показани от представители на ръководещата коалиция дружно в средата на май, а при първите експертни съдружни срещи сътрудниците не посочваха разлики между тях, напомня Дневник.

Проектът за бюджетната актуализация беше оповестен в понеделник следобяд, след което Има Такъв Народ стартира да показва разнообразни рецензии към него.

Актуализацията в този момент би трябвало да мине на първо и второ четене в Народното събрание, като финансовият министър Асен Василев сподели, че се надява това да стане още тази седмица.

Очаква се новият бюджет да влезе в действие от 1 юли.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Уволнени и подсъдими. Какво се случва с съветските преподаватели, които са против войната  please wait

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР