Актуализация на софтуера намалява пробега на електромобилаСобственици на Tesla се

...
Актуализация на софтуера намалява пробега на електромобилаСобственици на Tesla се
Коментари Харесай

Съдят Tesla за измами с капацитета на батерията

Актуализация на софтуера понижава пробега на електрическия автомобил

Собственици на Tesla се оплакват от ненадейно понижаване на пробега след софтуерна актуализация (снимка: CCO Public Domain)

Собственик на електрически автомобил Tesla заведе дело против компанията, като твърди, че тя е лимитирала потенциала на батерията на по-стари те модели посредством актуализация на софтуера, с цел да избегне скъпото отзоваване на дефектни акумулатори , заяви Ройтерс.

Делото, заведено в сряда във федералния съд в Северна Калифорния, касае евентуално хиляди притежатели на Model S и X по целия свят, които са изпитали ненадейно понижаване на пробега на техните електрически автомобили с по-старо потомство акумулатори с до 64 км.

Изгубеният пробег е гореща тематика в онлайн конгреси като TeslaMotorsClub.com още от май т.г. Много притежатели в детайли разказват по какъв начин е понижен пробегът на електрическите автомобили им. Някои клиенти на Tesla купували по-скъпи модели, тъй като те оферират по-голям пробег. Tesla обаче лишила това преимущество с актуализация на софтуера и по този начин обезценила колата, ограничавайки дистанцията, което може да измине, и принуждавайки клиентите да презареждат по-често.
още по тематиката
Ищецът Дейвид Расмусен, притежател на Model S 85 от 2014 година, изгубил към 8kWh потенциал на батерията. От компанията обаче му споделили, че деградацията е естествена.

Говорител на Tesla разяснява, че целта на компанията е да даде допустимо най-хубавото потребителско преживяване с най-голямо внимание към сигурността.

Много дребен % притежатели на по-стари коли Model S и Model X може да виждат нищожно понижение на потенциала при зареждане до оптимално положение след актуализацията на софтуера, предопределена да усъвършенства дълголетието на батерията, разясняват от Tesla.

Компанията твърди, че работи за понижаване на въздействието на актуализацията върху пробега на електрическите автомобили на засегнатите притежатели и от предходната седмица прави нови софтуерни актуализации за справяне с този проблем.

Историята стартира през май т.т., откакто Model S се възпламени в Хонконг. Тогава Tesla съобщи, че преразглежда настройките за зареждане и термо-управление на Model S и X посредством безжична актуализация на софтуера. Целта, съгласно компанията, е да се подобрят отбраната и дълголетието на батерията.

През юни Tesla съобщи, че възнамерява да усъвършенства въздействието на актуализацията на софтуера, откакто се появиха недоволства от страна на притежатели на електрически автомобили, че към този момент не могат да зарежда батериите си до 100%.

Някои от засегнатите притежатели на Tesla са потърсили обезщетение, а най-малко трима са продали колите си, съгласно изявления във форума Teslamotorsclub.com. Други са деактивирали Wi-Fi, с цел да избегнат всевъзможни актуализации на софтуера, които биха могли да повлияят на пробега на колите им.

Под прикритието на „ сигурността ” и увеличението на „ дълголетието ” на батериите, Tesla лъжливо манипулира софтуера с желанието да избегне отговорности за ремонт или подмяна на батериите на електрически автомобили, за които знае, че са дефектни, само че не е уведомила навреме клиентите си, се споделя в документите по делото.

Съдебният развой сочи и към скорошния случай със запалване на батерията на Tesla, като се акцентира, че вместо да осведоми клиентите за евентуален риск от пожар, компанията е употребила актуализации на софтуера, с цел да избегне отговорност.

В своя отчет за сигурност Tesla споделя, че пожарите с нейни транспортни средства са „ извънредно редки ”, като от 2012 до 2018 година е имало почти един пожар на електрически автомобил Tesla на всеки изминати 170 милиона благи. В същото време данните на Националната асоциация за отбрана от пожари и Министерството на превоза на Съединени американски щати демонстрират, че пожар на транспортни средства се случва на всеки 19 благи пропътувани благи.

През май Tesla съобщи, че е 10 пъти по-малко евентуално нейните електрически автомобили да изпаднат в пожар, в сравнение с колите на газ. Освен това при следствието на пожара в Хонконг е открито, че са наранени единствено няколко модула на батерията и по-голямата част от нея не е била развалена.

Ник Смит, притежател на Tesla от Орландо, Флорида, споделя в изявление, че е отчаян от неприятното обслужване от Tesla, включително мудна реакция на неговите позвънявания и имейли. Той е държан в незнание за същинската причина за казуса и какво ще бъде направено за неговото премахване.

„ Все едно взимате колата си от магазина и имате контейнер с 20 галона, само че в този момент имате контейнер от 10 галона без ваше познание или позволение ”, разказва обстановката Смит. Неговият модел е S P85 от 2013 година и към този момент не може да се зарежда изцяло, което съгласно Tesla e обикновено разграждане на батерията, която е с гаранция от 8 години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР