Акцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лв. на

...
Акцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лв. на
Коментари Харесай

По-високият акциз на бездимните цигари влезе в парламента

Акцизната ставка на бездимните цигари ще стане 233 лева на кг тютюн, заяви ръководителят на парламентарната комисия по финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) след съвещание на комисията. Това значи, че размера на акциза за една кутия от новия тютюнев артикул ще доближи 40% от акциза на стандартните цигари.

Ставката на бездимните тютюневи артикули сега е 26% от цената на общоприетите цигари, който е към 3,5 лева за кутия.

Според първичното предложение, импортирано от ГЕРБ, акцизите върху бездимните цигари трябваше да се изравнят с тези на стандартните цигари и една кутия да нарастне от 5.50 на 10 лева

През предходната седмица министър председателят Бойко Борисов прикани текстът, който провокира публично неодобрение и разнобой в обединението, да бъде изтеглен. На другия ден депутатите оповестиха, че ще го преработят, само че няма да го изтеглят. Така планът беше гледан в първичния си тип на първо четене в бюджетна комисия. Стоянова посочи, че акцизът ще бъде понижен с оферти сред двете четения на закона. Новият размер на акциза е контрактуван на среща на съдружните сътрудници ГЕРБ и " Обединени патриоти " във вторник.

Така България отново ще бъде измежду водачите по облагане на продукта. От 23 страни в Европейски Съюз, в които се оферират бездимните цигари iQOS, продуктите се таксуват с 67% във Франция, с 49-50% от акциза за елементарните цигари в Испания и Италия. 43% и надлежно 45% са ставките в Швеция и Португалия. Останалите страни са под ставката от 40%, в това число Германия, Англия, Унгария и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР