Акцията в Силистра е удар по доверието в НОИ. Това

...
Акцията в Силистра е удар по доверието в НОИ. Това
Коментари Харесай

Иван Нейков за разбитата схема в НОИ-Силистра: Това е престъпление на белите якички

Акцията в Силистра е удар по доверието в Национален осигурителен институт.

Това сподели в предаването "Тази неделя " по БТВ някогашният обществен министър Иван Нейков. Той разяснява разрушената скица за издаване на подправени документи за по-висок трудов стаж. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност, като измежду тях е и шефът на НОИ-Силистра Милен Пенчев, който е татко на певицата Тита. „ С тази имитация се нанася сериозен удар върху доверието на хората в Национален осигурителен институт. Излиза, че можеш да си миньор и 15-20 години да си подземен, а може и да не си виждал мина и внезапно да се окажеш с правата на един миньор”, добави Нейков.

По думите му това е закононарушение „ на белите якички”, а сходно подправяне е допустимо с поддръжка от вътрешната страна. „ Хора, които би трябвало да упражнява надзор, освен не са го правили, а по-скоро са насърчавали злоупотребите. Подобни случаи са леке върху престижа на експертите, които работят в НОИ”, на мнение е Иван Нейков.

Той напомни, че контролът се упражнява на равнище териториално ръководство на Национален осигурителен институт, където се взима решението дали да бъде приет един застрахователен стаж, или не.

Бившият обществен министър разяснява още, че една кореспонденция минава най-малко през трима души, с цел да стигне до предписание за отвод или разпределяне на пенсия. Той допусна, че става въпрос за опит да се получат пенсии в изискванията на така наречен ранно пенсиониране и те са близки до тавана. Вероятно става дума за пенсии над 800 лева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР