Акцията на ДАНС и ГДБОП под ръководството на европрокуратурата започна

...
Акцията на ДАНС и ГДБОП под ръководството на европрокуратурата започна
Коментари Харесай

Политиците за Ковачки: Всички са чували за проблеми, но чакат европрокуратурата да каже

Акцията на ДАНС и ГДБОП под управлението на европрокуратурата стартира през вчерашния ден в 10 области в страната, като се ревизират топлоцентрали и топлофикации за допустима машинация при търговията с излъчвания на Европейски Съюз и ощетяване с милиони евро на европейския и националните бюджети. Проверяват се сдружения от бизнес групата към Христо Ковачки. Журналистическо следствие и комисията по проверка в 46-ия парламент преди две години се занимаваха с проблема към понижението на оповестените от тези компании излъчвания, само че нищо не последва. Днес на енергиен конгрес " Дневник " събра мнения от настоящи политици с експертиза в областта на енергетиката и представители на изпълнителната власт. Ето и техните отговори:

Министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев уточни, че неговата сфера на деяние е надалеч от казуса с излъчванията парникови газове. Като член на държавното управление уточни, че то по принцип няма политика, когато тече дейна инспекция, да се вършат мнения, които по някакъв метод може да наклонят везните. " Не се месим политически в тези тематики, дано да ги оставим да си свършат работата ", уточни той. На въпрос дали на съвещание на служебния кабинет въпросът за това правилно ли се регистрират квотите от проверяваните тецове е бил обсъждан, той уточни, че няма политика да се разискват сходни събития, изключително когато са в ход на дейностите си и прикани да не се месим в работата на проверяващите самостоятелни органи.

Доскорошният народен представител Ивайло Мирчев, член на енергийната комисия от " Демократична България " в последния парламент, разяснява, че не е сюрпризиран от намесата на европейската прокуратура, тъй като " явно когато българската прокуратура не си прави работата, би трябвало да се намеси за жалост европейската. Пак за жалост би трябвало да се намесва " Магнитски " в България отново в областта на енергетиката. В тази сфера българската прокуратура не е правила изключително знакови следствия ", уточни той.

" Ако има нарушаване да се открие, ние нямаме информация съответно за такива, само че факт е, че имаше редица проблеми, свързани с тецове на Ковачки ", добави той. Изрази вяра, че резултатът от инспекциите няма да докара до последици за българската енергетика или в случай че има проблеми, те да бъдат потвърдени.

Радослав Рибарски, който при кабинета " Петков " оглавяваше енергийната комисия в Народното събрание в качеството си на народен представител от " Продължаваме промяната ", разяснява, че въпросът с това действителни ли са излъчванията, декларирани от проверяваните тецове, е обсъждан от дълго време на съвещания на комисията. Посочи на тях някогашният министър на околната среда Борислав Сандов е изразил подозрения в изказванията на фирмите, подкрепени от недоволства на жителите по места за замърсен въздух. " Имахме много сигнали в комисията и жителите на Гълъбово и Димитровград постоянно се оплакваха. Въпросът е обсъждан няколко пъти в Комисията. Задавали сме въпроси към Министерство на околната среда и водите, отнасящи се до замерванията и превишаването на нормите както бе очевидно, а и установено през годините ", добави той.

Посочва, че въпросът за това дали не се надвишават излъчванията от тези тецове е бил поставян неколкократно пред институциите, виновни за замерванията. " Но както се вижда и от констатациите на Европейската комисия верифициращата компания е потвърждавала, че излъчванията са в нормите и даже са много по-ниски в съпоставяне със сходни енергийни мощности. Нека в този момент това следствие да покаже дали изказванията за излъчванията се удостоверяват ", уточни той. Смята, че инспекциите в този момент ще доведат до нови измервания, които ще покажат кое е правилно. " Очакванията ми са да забележим действителните излъчвания на тези мощности и това ще покаже доколко има нарушаване, дали през годините дали е имало неплатени квоти ", добави той.

Делян Добрев, народен представител на ГЕРБ, отхвърли коментар и насочи въпросите към представители на Министерството на околната среда и водите с аргумента, че от комините на тецовете не излиза ток.

Председателят на КЕВР Иван Иванов разгласи, че институцията, която оглавява, няма " нищо общо с излъчванията ", защото те се контролират посредством комплексните разрешителни, които получават предприятията от Министерство на околната среда и водите. Посочи, че не е належащо в комисията да постъпва информация, която да дава индикации за сходни нарушавания, тъй като комисията не следи за тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР