Акция Зима е в разгара си. Но заедно с нея

...
Акция Зима е в разгара си. Но заедно с нея
Коментари Харесай

КАТ и ДАИ в акция “Заблуда”

Акция „ Зима ” е в разгара си. Но дружно с нея от няколко месеца КАТ и ДАИ организират още една акция, която може да назовем „ Заблуда ”. Тя цели да побърка и ошашави дотолкоз българския водач, транспортьор, елементарен велосипедист или пешеходец какви са условията на закона, че когато той бъде спрян за инспекция, да даде подкуп непринудено и с готовност. Само и единствено, тъй като не е сигурен какво е променено и какво не в закона, правилника и наредбите, свързани с придвижването по пътищата, регистрацията, ремонтите и застраховките на автомобила.

В тази акция особена роля имат и медиите и уеб сайтове, изключително тези, които бързат първи да оповестят да вземем за пример: „ КАТ подвига двойно санкциите “. Или: „ От през днешния ден зимните гуми са наложителни “. Или: „ Колата на трупчета, в случай че замърсява въздуха “. Или „ 100 лв. санкция за пешеходец, в случай че пресича и приказва по GSM-а “. Или: „ Няма да връчват електронен фиш, качват го в интернет “…

В момента у нас работи един единствен Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП) и не е мъчно да се ревизира, че последната му поравка е влезнала в действие на 27 юли тази година. Оттогава не е пипан, няма и планове за смяна. Всичко останало, което четете по уеб сайтове, на хартия или гледате по малкия екран не е нищо друго с изключение на набор от хрумвания, които се въртят под някоя сегашна или някогашна фуражка.

Не е нужно да си екстрасенс, с цел да предвидиш, че този същият ЗДвП ще продължи да работи още най-малко една-две година, а нищо чудно и да надживее 44-то Народно заседание.

През 2017 година актуалният парламент разгласи, че стремително ще кове нови три закона, които да заменят положителния ни остарял ЗДвП. Амбициозно тази пролет Министерство на вътрешните работи и транспортното министерство разгласиха своите 3 плана за Закон за придвижване по пътищата, Закон за водачите на МПС и Закон за транспортните средства. И трите се оказаха подобен неуспех, че и до момента се чудят, от кое място да стартират да ги оправят. А кои са те – някаква проведена работна група от анонимни служители на реда и служители. Това са същите остатъци от КАТ и ДАИ, които през 2015 година наставяха акъла на Настимир Ананиев и ръководената от него транспротна комисия в 43-то Народно събрание, която нанесе близо 100 поразителни ремонти в ЗДвП, влезнали в действие на 27 януари 2017 година

Настоящият парламент не откри сили да анулира така наречен пакет „ Настимир “. Премахна единствено висшата нелепост една и съща насилствена административна мярка да се ползва и за водач, който в никакъв случай не е имал брошура, и на оня, чиято дата на годност в документа е изтекла. И то разгеле, че катаджии смъкнаха номерата на колата на икономиста Владимир Каролев, та депутатите гледаха телевизия и се сетиха за въпросната идиотщина, нищо че 3-4 пъти преди този момент „ Труд “ писа за казуса.

Всичко друго от пакета „ Настимир “ остана, остана и безконечната „ несъобразена скорост “, с която чиновници на КАТ, ДАИ, АПИ и прочие организации, които се устоят от налозите ни, ще продължат да сочат като причина за всяка злополука.

Новите три законопроекта не съществуват даже като предложение за едномесечно разискване в уеб страницата за публични съвещания. И тъй като не смеят да ги качат там, с цел да не затруднят систематичните админи при триенето на мръсни думи, същите анонимни създатели от проведената работната група пускат концепциите си из общественото пространство. В медиите излизат преразкази на концепциите им под формата на цитираните нагоре бомбастични заглавия.

Бъдещите планове още ги няма, а когато се появят би трябвало да стигнат в Народното събрание. Бедна ви е фантазията там какви депутатски прозрения ще бъдат вплетени в новите текстове, които ние – водачи, пасажери, превозвачи, колоездачи, каруцари и пешеходци, ще би трябвало да съблюдаваме или нарушаваме.

България и през 2018 година продължава да е на първите места в Европа по брой на тежките произшествия, на починалите и на ранените. Пакетът „ Настимир “ не промени черната статистика, няма да я промени и разделянето на Закона за придвижване по пътищата на три нови закона. Ако те не престават да насърчават корупцията в КАТ и ДАИ, в случай че тези две трибуквени организации още водят своите акции „ Заблуда “ и желаят подкупи, няма да спре и войната по пътищата.

Не, зимните гуми не са наложителни


А в този момент дано дружно да прочетем дружно член 139, ал.1, точка 4 от Закона за придвижване поп пътищата: „ Движещите се по пътя ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА би трябвало да бъдат с гуми, предопределени за зимни условия, ИЛИ с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през интервала от 15 ноември до 1 март ”.

Текстът се отнася до Пътни транспортни средства, към които съгласно параграф 6, точка 10 от Допълнителните разпореждания на ЗДвП спадат камиони, рейсове, мотори, колела, каруци, тролеи и трактори (включително и трамваи), които не сменят летни и зимни гуми. В цитирания член също написа „ ИЛИ ”, а не „ И ”, т.е. от 15 ноември не зимните гуми са наложителни и не КАТ би трябвало да глобява за летни гуми. Изискването е протектора (грайфера) на гумата да е не по-малък от 4 мм и в случай че той е заличен, лидерът ще получи акт или фиш за 50 лева

Освен това в южни региони на страната, които не са планински (Бургас, Петрич, Сандански) карането с „ гуми, подобаващи за зимни условия ” се постанова единствено от 3 до 5 дни в годината. Затова е безусловно голословно хора от тези краища да бъдат принуждавани от закона да вършат безсмислени разноски, в случай че не пътуват с автомобила си в други елементи на страната през зимата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР