Акция с искане за незабавна реформа в детското правосъдие и

...
Акция с искане за незабавна реформа в детското правосъдие и
Коментари Харесай

Акция за незабавна реформа в детското правосъдие ще се проведе в София

Акция с искане за незабавна промяна в детското правораздаване и анулация на 60 - годишния закон за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни ще се организира в София. Организатори са Българския хелзинкски комитет (БХК), Института по обществени действия и практики и Националната мрежа за децата, а акцията е част от акцията " Детство без решетки ".

Всяка година над 10 000 деца в България, които бягат дома си, скитат, просят или крадат хранителни артикули, са наказвани по този закон.

" Много от тях са били измъчвани или неглижирани. На процедура се получава по този начин, че в България деца, които са жертви и имат потребност от по- мощност, са третирани като нарушители и са допълни- телно наказвани за тежката си орис. " Най-тежко провинилите се " или тези, които не могат да разчитат на помощ от личното си семейство и близки, биват настанявани в интернати, познати като поправителни домове. Това са затворени институции, в които децата постоянно стават жертви на принуждение, а би- товите и хигиеничните условия са безчовечен. На доста места децата са лишени от обучение и съответна здравна грижа ", пишат уредниците.

Пред Народния спектакъл ще бъде показана апаратура, направена от DESTRUCTIVE CREATION

Инициативата стартира през 2015 година, след многократни рецензии и сигнали от разнообразни интернационалните и национални организации за несъответстващата към правата на детето правосъдна система в България. Като част от акцията има и петиция, която ще бъде импортирана в Министерски съвет и Народното събрание. Тя е събрала над 5000 подписа. В нея с изключение на за анулация на закона се упорства за закриването на обществените педагогичен интернати и промяна на възпитателно училище-интернат (ВУИ), и развиване на нови услуги, ограничения и други възможности на лишаването от независимост, обезпечаване на съответни материални условия в институциите и гарантиране на достъп до качествено обучение и преустановяване на насилието.

В министерството на правораздаването отлежава план на нов закон, който да анулира законът за противообществените прояви на малолетни и малолетни. Той предвиждаше превръщането на поправителните домове в специфични центрове, закриването на интернатите, нова система от ограничения за деянията на малолетните и малолетните, като най-леката мярка да е предизвестие, а най-тежката - настаняване в особено приемно семейство или във образователен център.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Детство без решетки (10)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР