Акция Правосъдие, а не суджуци ще се събере днес пред

...
Акция Правосъдие, а не суджуци ще се събере днес пред
Коментари Харесай

Гражданска акция "Правосъдие, а не суджуци" иска да обгради парламента днес

Акция " Правосъдие, а не суджуци " ще се събере през днешния ден пред Народното събрание с концепцията да го обкръжи. Повод са няколко законопроекта, импортирани от ръководещото болшинство, които не са минали през публично разискване. Освен това против тях - като измененията в закона за правосъдната власт - има гражданска опозиция, пишат от самодейност " Правосъдие за всеки ", които провеждат символичното гражданско наличие. Събирането е планувано за 8.30 сутринта.

" В последните седмици преди лятната почивка в парламентарните комисии и в пленарната зала се одобряват трескаво законопроекти – без публично разискване и постоянно макар мощната опозиция от страна на цивилен и съсловни организации. Забележителен е казусът с признатите на първо четене промени в Закона за правосъдната власт ", пишат още от самодейността.

Измененията ще бъдат прегледани на второ четене в правната комисия по-късно през днешния ден. Те плануват магистратските организации да могат да получават финансиране единствено от страни и по стратегии на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство. Освен това се планува и членовете на правосъдния съвет след приключването на мандата им през октомври, да могат да се върнат в правосъдната система на по-добри позиции.

" В звук с последните правосъдни вести нарекохме събитието " Правосъдие, а не суджуци! "
Предлагат ни суджуци, до момента в който ни лишават Правосъдието. Готвят на мрачно и на спринт промени в главните закони, които би трябвало да подсигуряват правото ни на отбрана в процеса, готвят ни специфичен арбитражен съд вместо съд, който да оправдава който би трябвало и да осъжда неуместните, готвят ни фарс по процеса за " Обира на Века ", където главните грабители даже не са упоменати в обвинителния акт, готвят кавга с неуместните магистрати посредством измененията в Съдебния закон! Искат да институционализират мафията в ролята на Държавата и да го създадат бързо, като я подчинят изцяло на волята на няколко олигарси и прокуратурата, и то още другата седмица. И ще го създадат, в случай че не реагираме! ", пишат още уредниците.

Вчера от съюза на юристите приканиха президента Румен Радев да наложи несъгласие на измененията в правосъдния закон. Освен това четири опозиционни партии - " Нова република ", " Да, България ", " Български земеделски народен съюз " и " Зелените " се сплотиха към взаимна позиция в която също желаят Радев да върне измененията в правосъдния закон. Те приканиха и " всички наши съграждани, които желаят радикална правосъдна промяна по румънски модел за обективен и самостоятелен съд и отчетна и виновна прокуратура, да са подготвени за всеобщи митинги против пълзящото посягане от " мощните на деня " политици против правосъдната власт по този начин, както нашите полски другари го вършат сега! ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР