Акция по събиране на сигнали от страна на кметовете за

...
Акция по събиране на сигнали от страна на кметовете за
Коментари Харесай

Ударно се изравят и ще се обезвреждат пестициди от 1990-те години

Акция по събиране на сигнали от страна на кметовете за изоскавени хранилища с пестициди или заровени такива рискови субстанции организира екоминистерството, което чака още в сряда да се вземе решение на държавното управление за разпределяне на средства за обезвреждането на най-малко 1200 тона остарели пестициди в чужбина. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро, който във вторник посети остарял склад на някогашно Трудово-кооперативно земеделско стопанство край село Радомирци, Плевенско, а по-късно и закрито хале на летище край град Койнаре, също в Плевенско.

И на двете места са открити тонове остарели пестициди от 1960-те години, които през 1990-те са изоставени и през днешния ден представлявав заплаха както за подземните води, за почвите и за околната среда като цяло, само че и за здравето на хората.

Акцията с инспекциите в цялата страна за остарели пестициди бе подредена от Върховната административна прокуратура (ВАП) предишния четвъртък https://www.mediapool.bg/prokuraturata-se-razticha-i-po-temata-s-pestitsidite-news310453.html след сигнал на екоминистъра.

" Бивше хале на летище, където са се обезвреждали пестициди. 90-те години те са крити в резервоарите. Направихме по мемоари проби. Намерени са към 4 тона, търсят се още 10 тона. Документацията е разпиляна ", съобщи Ревизоро при инспекцията край град Койнаре. Преди това в инспекц;ията край Радомирци той сподели, че сега се ревизират сериозните обекти, в които има информация " по мемоари на хората " за съществуване на пестициди. " Те с абили местени от склад на склад и изоставяни ", добави той.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР