Акция на ГДБОП по задържането на двама възрастни мъже пред

...
Акция на ГДБОП по задържането на двама възрастни мъже пред
Коментари Харесай

Читанка осъди ГДБОП в Страсбург

Акция на ГДБОП по задържането на двама възрастни мъже пред Градска художествена изложба

© Георги Кожухаров " А бе тоя ми приказва за някакви аниме, не става въпрос за читанка ". Думите се чуват в първите минути на клип, публикуван от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи на 22 юни 2010 година Тогава от вътрешното министерство се похвалиха, че са разрушили " пиратско разпространяване на книги в интернет пространството, чрез уеб страницата " chitanka.info ". На видеото се вижда още по какъв начин служителите на реда изземват сървър, ситуиран на покрива на постройка в столицата.

Този четвъртък, близо 10 години след акцията на ГДБОП притежателят на въпросният сървър - Лазар Пендов осъди България пред Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) в Страсбург поради неправомрерното задържане на техниката му от прокуратурата. Европейски съд по правата на човека приема, че с дейностите си българските управляващи са нарушили както правото на благосъстоятелност, по този начин и свободата на изложение на Пендов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Историята стартира на 21 юни 2010 година ГДБОП, след сигнал на издатели и асоциация " Българска книга ", организира акция и иззе сървърите, на които се обитава уеб страницата chitanka. С позволение на арбитър от Софийския областен съд (СРС) служителите на реда изземват техниката, защото настояват, че тя се употребява за осъществяване на закононарушение против интелектуалната благосъстоятелност. На конфискувания сървър с изключение на chitanka се намирали доста други уеб сайтове в това число и уебсайт за японска анимация, който Пендов управлявал. Два дни по-късно той е разпитан от проверяващите. След месец Пендов подал молба до Софийска районна прокуратура с искане сървърът да му бъде възобновен, само че без триумф.

Следват нови молби и нови отводи. Софийската районна прокуратура се пробва да трансферира топката на сътрудниците си в Троян, които дават отговор, че нямат никакво отношение към конфискувания сървър на Лазар Пендов. В последна сметка при започване на февруари 2011 година сървърът е върнат.

В решението си от Европейски съд по правата на човека регистрира, че следствието е водено не против Пендов, а против трети лица. Сървърът е бил под контрола на прокуратурата за интервал от седем и половина месеца без с него проверяващите да вършат каквото и да е било - по този начин да вземем за пример не е назначена експертиза, която да изследва наличието, което даже не е било копирано, с цел да бъде работено с него в границите на следствието. На последно място Европейски съд по правата на човека регистрира, че сървърът е хоствал няколко уеб страницата, в това число и този за манга аниманция, благосъстоятелност на Лазар Пендов, само че също така на него са били качени и работни файлове, свързани със софтуера, който той разработвал. Именно поради това Европейски съд по правата на човека приема, че задържането на техниката е било непропорционално на задачите на следствието.

Съдът в Страсбург приема, че жалбоподателят е правил голям брой опити да си върне сървъра - отправяйки молби до разнообразни инстанции в прокуратурата, като не споделя доводите на държавното управление, че дейностите на Лазар Пандов са били несъответстващи.

Според Европейски съд по правата на човека с дейностите си българските управляващи са лимитирали и свободата на изложение на Лазар Пендов, каквато той е упражнявал през поддържания от него уебсайт за японска анимация. Съдът не споделя доводите на българското държавно управление, че въпросният уебсайт е бил възобновен малко след изземването на сървъра, тъй като новата версия е била с понижена функционалност (не са били дейни форума, опцията за качване на фотоси и чат), както и аргумента, че Пендов не е бил осъден, а също така не е правил журналистическа активност.

Пред Европейски съд по правата на човека Лазар Пендов е представляван от адв. Катина Бончева и адв. Михаил Екимджиев.

Държавата ще заплати общо седем хиляди евро на Лазар Пендов - като обезщетение за нарушаването и направените разходи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР