Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените

...
Акция и арести в президентството. Задържани са двама от приближените
Коментари Харесай

Акции и арести в президентството

Акция и арести в президентството. Задържани са двама от доближените на президента Румен Радев. За оповестяване на държавна загадка е отведен съветникът по сигурността Илия Милушев. За търговия с въздействие с полицейска мярка от 24 часа е арестуван секретарят Пламен Узунов. По същото произвеждане задържаха наново и предприемача Пламен Бобоков. По въпросите работят Военната и Специализираната прокуратури. До този час позицията на Президентството е единствено в писмен тип. От " Дондуков " 2 декларират, че прокуратурата е тази, която би трябвало да изясни аргументите за акцията, показва.

 прокуратура президентство БГНЕС
Прокурорите дойдоха на " Дондуков " 2 рано сутринта. След претърсвания, часове по-късно бяха арестувани двама от екипа на Румен Радев. Пламен Узунов - секретар на президента по правни въпроси, и Илия Милушев - консултант по сигурността. Узунов е в ареста след следствие на Спецпрокуратурата за търговия с въздействие, а Милушев - по произвеждане на Военната окръжна прокуратура за откриване на държавна загадка.

Това докара до митинг пред президентството. Буквално до него се организира и митинг на „ Да, България ” поради протичащото се в „ Росенец ”. Двата митинга в един миг се сляха, а при протестиращите слезе и президентът. Той направи остро изявление против властта:

„ Българската мафия реализира невъзможното – сплоти хората против себе си. От нас зависи да извадим мафията от изпълнителната власт, да изхвърлим мафията от прокуратурата, която е употребена от мафията за политически щит и репресии ”, съобщи президентът.

 митинг в отбрана на президента Румен Радев БГНЕС
Акцията в президентството стартира в 09:00 ч. Претърсваха се кабинетите на Узунов и Милушев. ДАНС действаха неотложно и оповестиха, че те към този момент са без достъп до класифицирана информация. По едно от правосъдните производства има още арестувани.

„ Това е по две обособени досъдебни производства. Едното е на Военно-окръжната прокуратура, а другото е дело, с което всички са осведомени – касае незаконно съдружие за търговия с въздействие. Извършен е разбор, въз основата на събраните доказателства, че това е законосъобразно и вярно ”, изясни основният прокурор Иван Гешев.

Първоначално Илия Милушев е бил разпитан като очевидец. След осъществена експертиза на негов телефон се открило, че в апарата има информация, касаеща Държавна организация " Технически интервенции ".

 прокуратура президентство БГНЕС
„ По едно от делата във Военно-окръжна проктуратура консултант на президента показва непринудено материали с гриф по закона за класифицираната информация, твърди че си ги е намерил в касата. Логично е да се види какво е имало в касата. И надали може да се разчита на положителната воля на това лице, откакто няколко пъти е разпитано и дава нерегламентирано изнесени матетиали с гриф от Държавна организация „ Разузнаване ”, уточни Гешев.

Милушев е задържан по отношение на оповестяване на държавна загадка. А малко по-късно от ДАНС разпространиха публично, че му лишават достъпа до Класифицирана информация. Освен него е арестуван и някогашен чиновник на Държавна организация „ Разузнаване ”. Други две лица също са под домакински арест, като за тях е посочено, че са привлечени като обвинени. От президентството излязоха с позиция, че прокуратурата би трябвало да даде повече информация за дейностите си.

Три седмици, откакто прокуратурата разгласи, че стартира следствие за търговия с въздействие след открита връзка сред Бобоков и Узунов, обвиняванията са към този момент факт.
 Пламен Бобоков БГНЕС

За 24 часа в ареста остават предприемачът Пламен Бобоков и секретарят на президента. По последна информация Пламен Узунов е бил арестуван в дома на родители си край Пловдив. Според неговата адвокатка на място е имало към 30 чиновници на ДАНС, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Официално Пламен Узунов е в болнични, само че е съдействал на следствието. И все още на задържането здравословното му положение не е положително, оповестяват от отбраната му. По-късно секретарят на президента беше отведен в столичното 9-то районно ръководство.

Пръв в ареста за 24 часа тази заран се озова предприемачът. Той е арестуван по обвиняване за търговия с въздействие, оповестиха от държавното обвиняване. В декларация, публикувана от пиара му, Пламен Бобоков напомня, че в границите на месец, това е третото му задържане. При последното му явяване пред спецсъда, магистратите са отчели, че няма заплаха той да се укрие или извърши ново закононарушение. В позицията му написа още, че „ в тази ситуация се заобикалял законът с съществена цел да се " пришие " на даден човек закононарушение ".

Малко по-късно, само че в Пловдив, също с полицейска мярка за задържане за 24 часа, в килията се озова и Пламен Узунов - консултант на президента Румен Радев по правните въпроси и антикорупцията. Малко след 14 часа той беше докаран в столичното 9 районно полицейско ръководство. Той също ще дава отговор за търговия с въздействие.

„ Арестът е противозаконен, тъй като след формиране на досъдебно произвеждане не могат да бъдат прилагани разпоредбите на Закона за Министерството на вътрешните работи. Досъдебното произвеждане се управлява от прокуратурата. Прокуратурата, която управлява досъдебното произвеждане, може да реши дали е належащо да желае " задържане под стража " въобще ”, съобщи Емилия Недева - юрист на Пламен Узунов.

Досега Пламен Узунов изцяло е съдействал на проверяващите, безапелационна е тя. Дали прокуратурата ще изиска Пламен Бобоков и Пламен Узунов да останат в ареста за 72 часа ще стане ясно в петък.
 Пламен Узунов БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР