Акционерите в дружеството Газткрейд (Gastrade) са взели окончателно инвестиционно решение

...
Акционерите в дружеството Газткрейд (Gastrade) са взели окончателно инвестиционно решение
Коментари Харесай

Финално газовият терминал край Александруполис ще е готов до края на 2023 г.

Акционерите в сдружението " Газткрейд " (Gastrade) са взели дефинитивно капиталово решение за построяването на терминала за регазификация на полутечен природен газ край гръцкия град Александруполис, в което действително може да стартира построяването на оборудването, в което взе участие и българският държавен газов оператор " Булгартарсгаз ". Останалите акционери с еднакъв 20-процентен дял са кипърският оператор на танкери " ГазЛог " (GasLog Cyprus Investments Ltd), гръцките държавни газови компании ДЕПА (DEPA) и ДЕСФА (DESFA) и семейството Копелузу, която е основател на плана.

Очаква се терминалът да проработи до края на 2023 година Предишните оповестени планове бяха да бъде въведен в употреба през 2023 година, което е известно отсрочване на плана. Договореният потенциал за регазификация към този момент доближава до 50% от техническия му потенциал от общо 5.5 милиарда куб. м. на година. Сред резервиралите потенциал е и българският газов снабдител " Булгаргаз " с 500 млн. куб. м годишно.

Съоръжението се прави оценка на 382 млн. евро, 166.7 млн. евро от тях ще бъдат обезпечени от гръцката Оперативна стратегия " Конкурентоспособност, предприемачество и нововъведения 2014-2020 " (EPAnEK) с обществени разноски. Инвестиционното присъединяване на " Булгартрансгаз " се пресмята на 16.6 млн. евро.

Плаващата платформа за предпазване и регазификация на полутечен природен газ, която ще се построи край Александруполис ще се свързва с националната газопреносна система на Гърция с 28-километров газопровод и по този начин суровината ще може да доближава до пазарите на Гърция и България и по-широкия район на Румъния, Сърбия и Северна Македония, Молдова и Украйна, показват в известието си от " Газтрейд ".

" Окончателното капиталово решение отваря нова, значима глава в енергийната сигурност на страната и на Югоизточна Европа. Ние сме изключително щастливи, че " Газтрейд " инициира основаването на подобен основен план, който е приоритет за Европейския съюз. Независимата газова система Александруполис ще способства за сигурността на енергийните доставки, ще диверсифицира енергийните направления и ще способства за развиването на конкуренцията в интерес на крайните консуматори ", разяснява Елмина Копелузу, акционер, създател и ръководител на борда на шефовете на " Газтрейд ".

Представителят на " ГазЛог " Паоло Енойзи декларира, че компанията ще преобразува на един от корабите на своя флот в плаващо оборудване за предпазване и регазификация на полутечен природен газ, което в края на 2023 година ще бъде трансферирано на " Газтрейд ", нжо за поддръжката и употребата му ще продължи да се грижи притежателят на танкерната флотилия.

" Настоящата енергийна рецесия акцентира стратегическото значение на инвестицията и реализацията на терминала при Александруполис освен за Гърция, само че и за Европа като цяло. Създава се нова врата за енергийни доставки, което ще усъвършенства съществено мястото на страната ни в енергийната карта на Югоизточна Европа ", показват ръководителят на DEPA Commercial SA Йоанис Пападопулос и основният изпълнителен шеф Константинос Ксифарас.

" Участието на българската страна посредством " Булгартрансгаз " като акционер в плана ще способства за подсилване на пазара на природен газ в района на Югоизточна Европа. Достъпът до различни доставки на природен газ, в това число от Съединени американски щати, Египет, Катар и други, за България и прилежащите страни, ще подсигурява конкурентни цени на пазара на природен газ. Нарастващата ликвидност посредством достъпа до полутечен природен газ ще форсира процеса по декарбонизация в България ", споделя на собствен ред изпълнителният шеф на българския газопреносен оператор Владимир Малинов.

" С осъществяването на този стратегически значим план и свързването му посредством мрежата на ДЕСФА с нови и съществуващи експортни направления към България и Северна Македония, Гърция ще се трансформира в енергиен хъб за региона, засилвайки износа на газ към пазарите на Югоизточна и Централна Европа, увеличавайки диверсификацията на източниците на доставки и значително допринасяйки за енергийния преход на Гърция и по-широкия район. ДЕСФА ще способства за оптималното осъществяване и работа на терминала при Александруполис със своето ноу-хау и с дългогодишния опит, насъбран от употребата на терминала за полутечен природен газ в Ревитуса ", показва основният изпълнителен шеф на гръцкия газов оператор Мария Рита Гали.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР