Акционерите на софийската фирма "Котлостроене" АД се съобразиха с препоръката

...
Акционерите на софийската фирма "Котлостроене" АД се съобразиха с препоръката
Коментари Харесай

КФН спря евтините мениджърски акции в Котлостроене

Акционерите на софийската компания "Котлостроене " АД се съобразиха с рекомендацията на Комисията за финансов контрол от 3 декември да не гласоподават решение за увеличение на капитала на сдружението посредством издаване на нови акции по реда на чл.112, ал.3 от ЗППЦК. То бе следващото обществено сдружение, което приготвяше издаването на акции в интерес на мениджърите си.

Това трябваше да стане на изключителното общо заседание на акционерите на 12 декември. Решението предвиждаше да се вземе решение за увеличение на капитала от 237 588 лв. на 239 963 лв. посредством издаване на 2375 елементарни поименни безналични бумаги (или 1% от настоящия брой), всяка с номинална стойност 1 лев и емисионна цена 3 лева за един брой. Право да запишат от новите акции имаха всички членове на съвета на шефовете и прокуристът на "Котлостроене " АД към датата на общото заседание. В момента в борда са: Иван Ангелов Тодоров - ръководител, Станислав Стайков - изпълнителен шеф, Христо Илиев - заместник-председател, и "Дом за Вас Инженеринг " ЕООД. За своята активност през първото полугодие мениджърите са получили 52 731 лв. като заплащане, 7548 лв. осигуровки, и 360 лв. ваучери.

През последната година акциите на "Котлостроене " АД са се търгували на "БФБ-София " в ценовия диапазон сред 15 и 15.50 лв. за един брой. Последната подписана договорка (на 16 септември тази година) е била при 15 лв. за дял. Така че предлаганата сега емисионна цена от 3 лева е много под последната борсова котировка.

Основният актив на сдружението, което е профилирано в произвеждане и монтаж на парни и водогрейни котли, е огромен имот до Топлоелектрическа централа "София ", зад Централна гара, покрай надлез "Надежда " в София. Площта му е към 100 декара (около 100 000 кв. м). Основните акционери към края на юни са някогашният приватизационен фонд "Фаворит холд " АД с дял от 77.59% и "Аутобохемия " АД с 9.57% от книжата с право на глас.

"Аутобохемия " АД е сдружение, профилирано в продажби чрез финансов лизинг на леки коли с марка SKODA. Иван Ангелов Тодоров е ръководител на неговия съвет на шефовете.

В последните месеци имаше опит за издаване на акции по член 112, ал.3 от ЗППЦК (т.н. мениджърски акции) и от "Хидропневмотехника " АД, само че той също бе спрян от Комисията за финансов контрол. При "Спиди " АД, "М+С Хидравлик " АД и "ЕМКА " АД обаче процедурата мина.

Висока степен на риск за предприятието има от намаляването на търсенето на произведения от главната продуктова номенклатура на компанията или отвод от готово произведение, както и от засилващото се текучество от квалифицирана работна ръка. Несигурност за активността на компанията до края на годината ще основава и спадът на покупателната дарба клиентите й.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР