Акциите в световен мащаб вървят към най-лошата си седмица от

...
Акциите в световен мащаб вървят към най-лошата си седмица от
Коментари Харесай

Акциите на път да запишат най-лошата си седмица от началото на пандемията

Акциите в международен мащаб вървят към най-лошата си седмица от начaлото на пандемията от COVID-19 през март 2020 година, защото вложителите се притесняват по отношение на икономическия напредък на фона на повишаващите се лихви, като се изключи Япония, където централната банка не внесе промени в паричната си политика, а йената поевтинява.

На своето съвещание през днешния ден Централната банка на Япония реши да продължи да се придържа към тактиката си за поддържане на доходността по 10-годишните държавни облигации покрай нулата, което е в внезапен контрастност с останалата част от света.

Дори Централната банка на Швейцария шокира вложителите през вчерашния ден с първото си покачване на лихвите от 15 години.

Йената за последно поевтиняваше с 1% до 133.75 по отношение на $ във волатилна търговия след решението на централната банка.

Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI се намали до петседмично дъно, понесен надолу от разпродажбите в Австралия, където главният показател ASX 200 падна с 2%. Японският Nikkei губи 2.4%.

Фючърсите на щатските показатели се стабилизираха, като тези на S&P 500 нарастват с 0.4%. Фючърсите на Nasdaq 100 бележат покачване от 0.6%, само че през вчерашния ден показателят падна с 4%, до момента в който понижението при S&P 500 беше от 3.3%.

Индексът, който следи представянето на акциите в международен мащаб, губи 5.7% за седмицата и е на път да запише най-голямото си седмично намаляване в процентно изражение от повече от две години.

Освен покачването от страна на Централната банка на Швейцария, Централната банка на Англия през вчерашния ден също разгласи, че подвига главната рента с 25 базисни пункта, като нарастването беше по-малко от предстоящото, само че докара до разпродажби при английските държавни облигации и повишаване на паунда.

Британският паунд нарастна с 1.4% през вчерашния ден и резервира растежа си през днешния ден. Доходността по двегодишните английски облигации набъбна с 18 базисни пункта до 2.143%.

Инвеститорите разпродаваха и немски дългови бумаги след изненадата от Швейцария и проекта на Европейската централна банка (ЕЦБ) да насочи изкупуването на облигации към периферните страни, преди опасенията към икономическия напредък да лимитират разпродажбите.

Доходността по немските двегодишни държавни облигации завърши сесията с покачване от 8.5 базисни пункта до 1.152%, а тази по 10-годишните бумаги набъбна с 5 базисни пункта до 1.703%.

Доходността по щатските 10-годишни държавни облигации падна с близо 10 базисни пункта през вчерашния ден, само че през днешния ден бележи покачване до 3.2253%. Доходността по държавните облигации понижава, когато цените им нарастват.

След изнесените през вчерашния ден слаби данни за пазара на труда и жилищния пазар в Съединени американски щати различен фактор, който докара до поевтиняването на $, беше повишаването на швейцарския франк.

Опасенията по отношение на икономическия напредък доведоха до малко понижиение на цените на петрола през вчерашния ден, преди те да се стабилизират през днешния ден. Фючърсите на Брента за последно се търгуваха на равнище от 118.87 $ за барел.

Златото се търгува на цена от към 1 844 $ за тройунция, а биткойнът остава под напън при 20 600 $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР