Акциите Tesla и на китайските производители на електрически превозни средства

...
Акциите Tesla и на китайските производители на електрически превозни средства
Коментари Харесай

Песимизмът на Tesla за 2024 г. притисна акциите на китайските EV компании

Акциите Tesla и на китайските производители на електрически транспортни средства NIO, Xpeng, Li Auto, BYD и Great Wall Motor се намалиха в четвъртък, откакто последните резултати на водача в промишлеността и вероятностите му за 2024 година потвърдиха терзанията на вложителите за закъснение на търсенето в EV сегмента, оповестяват CNBC и The Wall Street Journal.

В сряда ръководената от Илон Мъск компания разгласи по време на презентация за вложители, че растежът на размера през 2024 година „ може да е доста по-нисък “ от темпа на напредък предходната година, до момента в който компанията работи за стартирането на своето „ транспортно средство от последващо потомство “ в Тексас.

Компанията разгласи, че маржът на облагата ѝ е намалял през четвъртото тримесечие.

Според специалисти други играчи в EV пространството също ще бъдат изправени пред напън върху маржа на облагата, сходен на Tesla, заради възходящата конкуренция и намаляването на цените.

По-рано този месец Tesla намали цените на някои модели в Европа и Китай.

Анализаторът на Daiwa Келвин Лау приписва някои от аргументите за слабостта на акциите на китайските електрически автомобили на цялостната вероятност за бранша, в това число евентуално по-бавен напредък през 2024 година и напън върху маржа.

Анализаторът на Citi Джеф Чънг счита, че количеството поръчки на EV марките предходната седмица като цяло е било в диапазона от равни до 10% по-ниски по отношение на предходния месец.

В отчет изследователската компания Canalys пресмята, че световният пазар на електрически автомобили се чака да нарасне с 27,1% във връзка с продажбите, което е по-бавно от планувания растеж от 29% през 2023 година Китай ще остане най-големият пазар на електрически автомобили, като EV навлизането се чака да доближи 40% през 2024 година

Акциите на южнокорейският производител LG Display, прочут като снабдител на автомобилни екрани за Model 3 на Tesla, паднаха с над 4%.

Доставчиците на акумулатори за Tesla също означиха спад. LG Energy Solution загуби 3,8%, а Samsung SDI и Panasonic Holdings понижиха с към 2%.

BYD, който надмина Tesla по най-вече продадени електрически автомобили в света през четвъртото тримесечие на 2023 година, падна с към 2%.

На 2 януари китайският производител регистрира продажби от към 526 000 електрическия автомобил за тримесечието, спрямо броя на Tesla от към 484 000.

Въпреки това Tesla към момента е най-продаваният електрически автомобил на годишна база, доставяйки повече от 1,8 милиона транспортни средства през декември 2023 година, спрямо 1,6 милиона, доставени от BYD.

Приходите за четвъртото тримесечие на Tesla са се нараснали с 3% до $25,17 милиарда, само че са по-ниски от предстоящите от LSEG (преди Refinitiv) $25,6 милиарда.

Печалбата на акция за четвъртото тримесечие доближава 71 цента, в съпоставяне със 74 цента, предстоящи от LSEG.

Нетната облага за четвъртото тримесечие се е удвоила до 7,9 милиарда $, или 2,27 $ на акция, като нарастването се дължи най-много на еднократна непарична данъчна изгода от 5,9 милиарда $.

Резултатът е над два пъти по-висок по отношение на 3,7 милиарда $, или 1,07 $ на акция, регистрирани през същия интервал на миналата година.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР