Акциите срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще продължават. Това е част от

...
Акциите срещу фалшивите ТЕЛК-ове ще продължават. Това е част от
Коментари Харесай

Арестуваните лекари от ТЕЛК във Варна прибрали 1,6 млн. лева от пациенти


Акциите против подправените ТЕЛК-ове ще не престават. Това е част от огромни дейности против този тип измами. Потвърждава се съмнението ни, че пари има, само че огромна част от тях отиват в лица, които не се нуждаят от подкрепяне и нямат степен на неработоспособност. Това съобщи заместител основният прокурор Иван Гешев по време на взаимна конференция с Министерство на вътрешните работи.

Ефектът от тези неприятни практики е, че тези пари не стигат до хората, които имат потребност от тях. Вторият проблем е, че тези пари подтикват дефинира елементи от популацията да не работят, това рефлектира върху трудовия пазар в страната. Друг проблем е, че хора с такива инвалидни пенсии в страната имат право да работят и да усилват прихода си. Следващ проблем е че Национален осигурителен институт не разполага с механизми за надзор. Според мен не е вярно и не води до положителни резултати организацията, която дава парите, да няма надзор. Тя е принудена да отпуска средства, даже, когато има подозрения за сходно практики, добави той.

„ Това, което вършим, няма да реши проблемите “, добави Иван Гешев. До тези финансови измами се стига с изключение на по обществени аргументи, липса на занаят в някои краища и липса на законодателство, стана ясно от думите му. От началото на годината има формирани 44 досъдебни производства за подправени ТЕЛК-ове. Вече има и присъда за доктор, взел участие в схемата, стана ясно от думите на зам.-главния прокурор.

По думите на Иван Гешев този проблем може да бъде решен с сложни ограничения. „ Пари в страната има, само че се краде доста “. „ Срещнахме се с представители на Национален осигурителен институт, видяхме в кои области на страната има най-вече ТЕЛК-решения. Става дума за издавани документи с погрешно наличие от персоналните лекари и членове на ТЕЛК комисии. Механизмът е съвсем идентичен на всички места. Извършен е огромен размер от работа. Това сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

„ Това не е кампанийност, страната има воля да се оправи с този проблем “, безапелационен бе той.

Гешев разясни, че като мащаб най-фрапиращ е казусът от Варна. По думите му след избрана възраст лицата търсят този метод за придобиване на средства. На доста места това е превърнато в рентабилен бизнес. И даде образец, че в Силистра за тази услуга се е плащало по 600 лева Разследването е посочило, че 30% от популацията в региона са с такива ТЕЛК-ове.

„ Във Варна - 1500 - 2000 лева Картинката не е добра “, сподели той. От думите на Гешев стана ясно, че в две касети при двама от лекарите във Варна са открити над 1,6 млн. лв., разкри Гешев.

Прокурор Лидия Манолова добави, че са събрани голям брой материали за действието на незаконната група. Тя се състои от 6 члена, 5 са лекари. Те живеят на територията на Варна, имат и фамилии. Лицата са набирали искащи за ТЕЛК-решения. Има лица, които са изцяло здрави. Те са заплащали 1500 лв.. Лицата са изпращани от двамата медиатора при лекарите-членове на незаконната група. „ Пациентите “ са казвали ключова дума на лекарите по-късно се е уточнявала диагнозата. Лицата не са минавали на комисия, само че са били освидетелствани.

Фрапиращото е, че лица, които в никакъв случай не са работили са се възползвали и са получавали облаги и пенсии по тази скица. Има и лица, които са имали към този момент ТЕЛК-решения, само че с по-ниска степен на неработоспособност, които също са се възползвали, сподели Манолова.

При профилираната полицейска интервенция са арестувани 45 лица, 6 са привлечени под наказателна отговорност. В двама от лекарите са открити 20 000 лв.. В банкови касети пък са открити повече от 1,6 милиона лв..
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР