Акциите се откъснаха от реалността заради намесите на централните банки

...
Акциите се откъснаха от реалността заради намесите на централните банки
Коментари Харесай

Централните банки създават „фалшиви пазари“

Акциите се откъснаха от действителността поради намесите на централните банки на пазарите за облигации. Това обявиха анализатори от Bank of America, представени от Си Ен Би Си.

В записка до вложителите отделът за скъпи бумаги на Bank of America уточни въпросa: „ Защо фондовият пазар е толкоз откъснат от действителността? “ като един от най-често задаваните от търговците.

Въпреки породена от пандемията тежка икономическа рецесия, поради която 38 млн. американци подадоха заявки за помощи при безработица в границите на два месеца, през последните седмици рисковите активи вървят нагоре. 

След последната комерсиална сесията на Нюйоркската фондова борса за седмицата широкообхватният показател Standard & Poor`s 500 регистрира растеж от 14% от началото на тримесечието, до момента в който промишленият показател Dow Jones е напреднал с над 11%, възстановявайки се от историческите разпродажби през март.

Според основния капиталов пълководец на Bank of America Майкъл Хартнет една от главните аргументи за тази скок на акциите е появяването на „ подправени пазари “.

„ Цените на държавните и корпоративните облигации са закрепени от централните банки… Защо в този случай някой би очаквал цените на акциите да бъдат рационални? “, разяснява Хартнет.

През последните 8 седмици централните банки задействаха стратегии за изкупуване на активи на обща стойност 4 трилиона $, като в това време общата стойност на финансовите пазари набъбна с 15 трилиона $.

За същия период централните банки са изкупували по финансови активи на стойност 2,4 милиарда $ на всеки час, като съгласно стратезите на Bank of America тази сума ще падне до 608 млн. $ през идващите седмици.

Въпреки това по-голямата част от международните акции остават в меча територия, или другояче казано цената им е с повече от 20% под последният им връх.

Ралито на тържищата е съсредоточено в софтуерния бранш, като сега пазарната капитализация на фирмите от групата FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google) надминава тази на целия фондов пазар на Еврозоната.

Харнет показва, че от историческа позиция при мечите ралита от 1929, 1938 и 1974 са се следилия възобновявания на акциите на 61% от най-ниските им стойности, след междинен спад от 49%. Това значи, че S&P 500 би трябвало да доближи равнище от 3 180 пункта преди края на актуалното си рали. В петък показателят затвори  S&P 500 приключи сесията на равнище от 2,955.45 пункта.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР