Акциите на японските автомобилни производители и тези на южнокорейските компании

...
Акциите на японските автомобилни производители и тези на южнокорейските компании
Коментари Харесай

Акциите на японските автомобилни производители и компаниите за чипове в Южна Корея паднаха

Акциите на японските автомобилни производители и тези на южнокорейските компании за произвеждане на полупроводници паднаха в понеделник на фона на ескалиращите търговски спорове.

Китай съобщи в петък, че ще наложи нови мита за американски артикули на стойност 75 милиарда $. Пекин също разгласи, че ще възобнови митата на стойност 25% върху американските коли и още 5% за авточасти и съставни елементи, които ще влязат в действие на 15 декември. Китай спря митата за колите през месец април.

В отговор, президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи в петък, че също ще увеличи митата за вноса от Китай. В разследване на това акциите на японските автомобилни производители с индустриални фабрики в Съединени американски щати се намалиха.

Тези на фирмите Nissan и Toyota паднаха с повече от 2%, а на Mitsubishi Motors и Honda с към 3%.

Японските производители на коли - Nissan, Toyota, Mitsubishi, Honda, Mazda и Subaru - разполагат с 24 индустриални предприятия, 45 уреди за научноизследователска и развойна активност и 39 разпределителни центъра в 28 щата в Съединени американски щати, сочат данни на Японската асоциация на автомобилните производители.

От информацията излиза наяве още, че общо японските фабрики за произвеждане на транспортни средства съставляват повече от една трета от продукцията в Щатите.

Автомобилите са едни от най-често изнасяните артикули от Съединени американски щати за Китай. Те са формирали към 19% от световния експорт на коли от Съединени американски щати през 2017 година. През 2018 година в Китай са продадени почти 230 000 автомобила, създадени в Съединени американски щати.

Акциите на южнокорейските производители на полупроводници също са повлияха от влошаващото се комерсиално напрежение с Япония, като означиха спад. Тези на Samsung Electronics падна с близо 1,5%, а на съперника му SK Hynix - с 3,36%.

Търговията с Южна Корея е мощно подвластна от Китай и Съединени американски щати, защото страната е тясно обвързвана с веригите за доставка сред двете стопански системи. Полупроводниците са главният артикул, изнасян от Южна Корея.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР