Акциите на Tesla Inc. загубиха близо една пета от стойността

...
Акциите на Tesla Inc. загубиха близо една пета от стойността
Коментари Харесай

Tesla загуби 145 млрд. долара от пазарната си цена няма и 2 седмици

Акциите на Tesla Inc. изгубиха близо една пета от цената си в границите на по-малко от две седмици предвид на засилващи се упования, че търсенето на електрически коли стартира да отслабва, оповестява Блумбърг.

Разпродажбата на акции на Tesla стартира по-рано този месец, откакто водещата компания за електрически транспортни средства понижи упованията си за растежа в бъдеще. Това беше последвано от мрачни мнения от няколко международни автомобилни производители, както и от анализатори на Уолстрийт. Тази седмица пък производителят на акумулатори Panasonic Holdings Corp. и производителят на чипове ON Semiconductor Corp. също сигнализираха за уязвимост в електромобилната промишленост.

Предупрежденията натежаха върху акциите в автомобилния бранш на Съединени американски щати, който в това време се бори с огромни договаряния със синдикатите по отношение на заплатите.

Но спадът на акциите на Tesla се откроява, откакто те поевтиняха с към 20% от 18-и октомври насам, в съпоставяне със спад от 3,6% на необятния фондов показател S&P 500 и с 4% на софтуерния показател Nasdaq 100.

Това мощно поевтиняване на акциите на Tesla значи, че за по-малко от две седмици компанията на Илън Мъск е изгубила към 145 милиарда $ от пазарната си капитализация.

Графика на Tesla Inc. (в долари за акция)


Перспективите за автомобилния бранш като цяло се утежниха, защото високите лихвени проценти доведоха до внезапно повишаване на разноските за владение на автомобил. В комбиниране с възходящата инфлация способността на потребителите да си разрешат огромни покупки е понижена. Електрическите коли, към момента относително нова технология с незадоволително развита екосистема за зареждане, бяха наранени първи.

Акциите на Tesla пострадаха най-силно предвид на тяхното внезапно повишаване по-рано през годината. Докато част от тези предишни високи цени акциите на Tesla отразяваха капацитета на компанията за създаване на самоуправляващи се коли, огромна част зависят от способността ѝ да резервира настоящата си преобладаваща позиция в електромобилната промишленост и маржовете на облагата.

Тъй като търсенето на електрически автомобили понижава и агресивното понижаване на цените на колите на Tesla напоследък наподобява губи способността си да подтиква още повече търсенето, вложителите започнаха да се тормозят, а това се отрази в внезапно поевтиняване на акциите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР