Акциите на Sanofi поевтиняха с 3.4% след обявяването на сделката

...
Акциите на Sanofi поевтиняха с 3.4% след обявяването на сделката
Коментари Харесай

Фармацевтичната компания Sanofi придобива Bioverativ за 11.6 млрд. долара

Акциите на Sanofi поевтиняха с 3.4% след оповестяването на договорката

© Philippe Wojazer Още по тематиката
Придобиванията - новата тактика за развиване на Ferrero

Италианската компания купи американския бизнес на Nestle и счита да продължи да се уголемява отвън Европа
22 яну 2018
Фейсбук открива три центъра за цифрово образование в Европа
22 яну 2018
Австралийската BMG Resources може да купи златния план в Трън

Компанията на Transcontinental Group има интерес към няколко евентуални залежи в портфейла на " Асарел-инвестмънт "
21 яну 2018 Френската фармацевтична компания Sanofi купува американския производител на медикаменти за хемофилия Bioverativ за 11.6 милиарда $, оповестява Financial Times. Придобиването е най-голямата договорка на Sanofi за последните седем години и цели да сътвори основата за навлизането на компанията в производството на медикаменти за редки заболявания.

Sanofi ще придобие всички търгуеми акции на Bioverativ на цена от 105 $ за акция, което съставлява награда от близо 64% върху цената на затваряне на акциите в петък. Сериозната награда потвърждава в каква степен от френската компания разчитат на Bioverativ за развиването на бизнеса си. Пазарите обаче правят оценка договорката като неизгодна зa Sanofi, вследствие на което акциите на компанията спаднаха с 3.4% в понеделник, което я направи най-слабо представящата се компания, включена във френския борсов показател CAC 40.

Сделката е доказателство за възходящия интерес на огромните фармацевтични производители към придобиването на по-малки профилирани фармацевтични компании. Придобиването бележи и сполучливото завръщане на Sanofi към сливанията и придобиванията и е най-голямата договорка на френската компания от придобиването на американската биотехнологична компания Genzyme за близо 20 милиарда $ през 2011 година Оттогава Sanofi направи няколко несполучливи опита за покупко-продажби през последните години, измежду които закупуването на калифорнийската компания за отнасяне на ракови болести Medivation to Pfizer и швейцарската биотехнологична компания Actelion.

Хемофилия и генетичен разбор

Хемофилията е тип генетично заболяване, обвързвано с дефицит на избрани фактори в кръвта, вследствие на което се следи затруднено кръвосъсирване, което води до предвидима или спонтанна загуба на кръв. Терапията включва преливането на кръв, само че заради риска от кръво-трансмисивни болести от ден на ден се употребяват химически препарати. Bioverativ създава точно такива препарати и надлежно има богат опит в региона на генетичната диагностика, което би осигурило доста благоприятни условия за Sanofi.

Според Sanofi този здравен сегмент има годишни доходи от към 10 милиарда $, осигурявайки лекуване на над 180 хиляди заболели от хемофилия по целия свят. От френската компания прибавиха, че хемофилията съставлява най-големия пазар на редки генетични болести, който се чака да пораства с към 7% годишно до 2022 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР