Акциите на модния хегемон в луксозната индустрия LVMH скочиха с

...
Акциите на модния хегемон в луксозната индустрия LVMH скочиха с
Коментари Харесай

Акциите на LVMH скочиха с 8% и повишиха перспективите в луксозния сектор

Акциите на стилния хегемон в първокласната промишленост LVMH скочиха с повече от 8% тази заран, откакто групата разгласи по-високи от предстоящите продажби за 2023 година и увеличи годишния си дял.

Собственикът на Louis Vuitton, Moët & Chandon и Hennessy, както и на марки като Givenchy, Bulgari и Sephora, регистрира продажби в размер на 86,15 милиарда евро за 2023 година, което надвишава консенсусните прогнози и се равнява на 13% органически растеж по отношение на миналата година.

Органичните доходи са се нараснали с 10% през четвъртото тримесечие, добавя CNBC.

Резултатът беше подсилен от 14% годишен растеж в сериозния бранш на модата и кожените произведения, както и от 11% растеж в парфюмерията и козметиката. На този декор, виновността и спиртните питиета означиха спад от 4%.

" Резултатите ни през 2023 година илюстрират изключителната прелест на нашите компании, макар годината, наранена от стопански и геополитически провокации ", съобщи Бернар Арно, ръководител и основен изпълнителен шеф на LVMH.

" Макар че оставаме бдителни в сегашния подтекст, навлизаме в 2024 година с убеденост, подкрепени от нашите извънредно мечтани марки и гъвкавите ни екипи ", добави той.

След взрива в търговията на първокласни артикули по време на пандемията, секторът претърпя тежък интервал 2023 година, защото геополитическите и макроикономическите условия и провокации се отразиха отрицателно на потребителските разноски, изключително в Съединени американски щати и Китай.

През април 2023 година LVMH стана първата европейска компания, чиято пазарна стойност надвиши 500 милиарда $, само че спадът на акциите през последните шест месеца я засенчи като най-голяма компания в Европа от датския фармацевтичен колос Novo Nordisk.

Междувременно, английската първокласна марка Burberry този месец издаде предизвестие за облагата в отговор на забавянето на търсенето, защото балонът в разноските за първокласни артикули, се изчерпва. Новината докара до внезапен спад в акциите на Burberry и повлече надолу целия бранш.

И въпреки всичко, първокласните компании като цяло записват скок на акциите, защото вложителите се поуспокоиха след резултатите на LVMH. Акциите на Burberry се покачиха с 1,7% в петък сутринта.

Хавиер Гонзалес Ластра, портфолио управител на Tema Luxury ETF, разяснява пред CNBC, че вложителите се пробват да преценяват къде е дъното на проверката на цикъла на приходите в първокласния бранш.

Прогнозата му е, че приходите " евентуално ще станат по-трудни " през първата половина на 2024 година поради извънредно високите годишни съпоставения за миналите 12 месеца.

Бернар Арно – вторият по благосъстояние в света и най-състоятелен човек във Франция, обаче разпорежда очаквания на партньорството на LVMH с Олимпийските игри в Париж през 2024 година, което съгласно него " дава нова опция да засилим световната си лидерска позиция в първокласните артикули и да разпространяваме репутацията на Франция за високи достижения по света ", добавя CNBC.

Само преди дни притежателят на стилната империя заяви, че ще номинира още двама от синовете си за членове на управителния съвет на LVMH, като по този метод в допълнение ще затвърди въздействието на идващото потомство на семейството върху най-голямата първокласна група в света.

Според осведомени, с решението, 31-годишният Александър и 29-годишният Фредерик ще бъдат препоръчани като претенденти за борда на шефовете - ход, който ще покаже кой от петимата наследници на 74-годишния магнат ще поеме ръководството на фирмите след неговата епоха.

Кандидатурите за членове на Управителния съвет ще бъдат гласувани от акционерите на годишното заседание през април.  Семейство Арно има повече от 48% от акциите на LVMH и към 64 % от правата на глас. На този стадий групата отхвърли да разяснява номинациите, за които първо заяви френското издание La Lettre, представено от Financial Times.

Александър и Фредерик ще се причислят към по-големите си брат и сестрa – Делфин, 48 година, и Антоан, 46 година, в борда на LVMH, оставяйки 25-годишния Жан като единствения правоприемник, който към момента не е в борда.

И петте деца на Арно работят в разнообразни елементи на групата и всяко ново предопределение се следи деликатно за признаци на това по какъв начин се мисли за обмисляне на приемствеността.

През 2022 година Бернар Арно увеличи възрастовата граница за основен изпълнителен шеф до 80 години, удължавайки времето, през което може да остане отпред на компанията.

По-рано този месец Фредерик беше нараснал в началник на LVMH Watches, който следи марките Tag Heuer, Hublot и Zenith.

В продължение на три години Александър пък управлява връзките в бижутерската Tiffany & Co.

" Приемствеността не е тематика, за която мислим през днешния ден. Тя ще пристигна в подобаващия миг. А той е занаятчия на времето ", съобщи Фредерик в изявление за Financial Times, визирайки татко си.

Делфин, най-възрастната от наследниците, предходната година пое поста основен изпълнителен шеф на Dior – втората по величина марка на групата след Louis Vuitton и взе участие в изпълнителния комитет на LVMH.

46-годишният Антоан неотдавна се отдръпна от поста основен изпълнителен шеф на марката за кожени произведения Berluti, с цел да оглави фамилния холдинг Christian Dior SE, като също така е началник на отдела за имидж и резистентност на групата.

Жан управлява производството на часовници в стилната къща за кожени произведения Louis Vuitton.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР