Акциите на китайския технологичен гигант „Хуауей” (Huawei) се сринаха, след

...
Акциите на китайския технологичен гигант „Хуауей” (Huawei) се сринаха, след
Коментари Харесай

Удар по „Хуауей”: Арестуваха финансовия им директор по искане на САЩ

Акциите на китайския софтуерен колос „ Хуауей” (Huawei) се сринаха, откакто стана ясно, че финансовият шеф на компанията Мън Уанджоу е била задържана в Канада по искане на американските управляващи, оповестяват международните организации.

Освен топ чиновник на компанията, тя е и щерка на нейния създател.

Според информация на „ Ройтерс” най-малко от 2016 година в Съединени американски щати тече следствие за това дали „ Хуауей” не са заобикаляли наложените на Иран наказания.

През 2013 година стана ясно, че с компанията е обвързвана друга компания от Хонконг, която се е пробвала да достави ирански телеком с ембаргово съоръжение. Мън е била част от ръководството на втората компания в интервала сред февруари 2008 година и април 2009 година Не е ясно обаче дали карцерът е обвързван с действия от този интервал.
Австралия не пусна „ Хуауей ” да строи мобилна мрежа от ново потомство Според държавното управление китайската компания е риск за сигурността
Официалната позиция на „ Хуауей” е, че все още няма задоволително информация по случая, „ само че няма данни за престъпления от страна на госпожа Мън”. Китайското външно министерство е поискало публично пояснение от Съединени американски щати и Канада, като позицията на Пекин е изрично срещу ареста.

Ударът по една от най-големите китайски компании в IT бранша идва броени дни, откакто водачите на Съединени американски щати и Китай се схванаха за „ примирие” в границите на започнатата от Доналд Тръмп комерсиална война. Не е ясно каква ще бъде ответната реакция на Пекин.

Днес Тръмп разяснява, че е " доста убеден ", че ново комерсиално съглашение ще бъде подписано в границите на 90 дни. Дали карцерът на Мън е част от комплицираната политическа игра към контракта, не е ясно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР