Акциите на китайската компания за изкуствен интелект SenseTime спаднаха с

...
Акциите на китайската компания за изкуствен интелект SenseTime спаднаха с
Коментари Харесай

Акциите на SenseTime се сриват, след смъртта на нейния основател

Акциите на китайската компания за изкуствен интелект SenseTime спаднаха с 18,25% през днешния ден, достигайки рекордно ниско равнище след новината за гибелта на нейния създател.

Листваните в Хонконг акции на SenseTime паднаха до 1,03 хонконгски $ (0,13 USD), което е най-ниското равнище в историята на компанията по данни на LSEG.

Акциите ѝ са се намалили с към 50% от началото на годината.

Основателят на SenseTime и академик в региона на изкуствения разсъдък Танг Сяо'у умря в петък на 55-годишна възраст, оповестява Business Insider. Причината за гибелта му не е разкрита.

" С доста тежко сърце оповестяваме тъжната вест, че нашият обичан създател ни напусна вечно в 23:45 ч. на 15 декември 2023 година ", съобщи SenseTime в обява в WeChat.

Компанията създава софтуерни платформи и технологии за изкуствен интелект, в това число генериране на наличие благодарение на различаване на лица.

През 2019 година обаче тя беше включена в черния търговски лист на Съединени американски щати, което лимитира американските компании да вършат бизнес с нея. Правителството на Съединени американски щати настояват, че SenseTime е обвързвана с нарушавания на човешките права в китайския район Синдзян, отбелязва CNN.

Смъртта на Танг идва единствено няколко седмици, откакто Grizzly Research упрекна китайската компания в изкуствено завишаване на приходите си, като разгласи, че SenseTime е взела участие в " доста съмнителни схеми за заобикаляне на действителните си облаги ". 

Танг Сяо'у основава SenseTime през 2014 година, а през 2021 година сдружението е записано на Хонконгската фондова борса. Според компанията той е заемал и длъжностите шеф на лабораторията Pujiang, шеф на Shanghai AI Lab и професор в Китайския университет в Хонконг.

В изказването си от събота SenseTime разказа създателя си като " извънреден представител в региона на изкуствения разсъдък в Китай " и го дефинира като " компетентен, прагматичен и новаторски ".

Към момента на гибелта му чистото положение на Танг възлиза на 1,1 милиарда $ и се състои напълно от цената на акциите му в SenseTime, съгласно Forbes.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР