Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 1,68% на извънборсовата търговия,

Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 1,68% на извънборсовата търговия, ...

JPMorgan изненада приятно Wall Street.


Акциите на JPMorgan Chase поскъпнаха с 1,68% на извънборсовата търговия, след като водещият американски кредитор представи по-добър от очакваното финансов отчет за последното тримесечие.

Нетната печалба на най-голямата банка в САЩ скочи през последното тримесечие на 2019 година с 21% до 8,52 млрд. долара (или по 2,57 долара за акция), спрямо 7,07 млрд. долара (или по 1,98 долара за акция) година по-рано, докато средните очаквания на банкерите бяха за печалба от 2,35 долара за една акция, пише Wall Street Journal.

За цялата изминала година инвестиционната банка отбеляза нетна печалба от 36,4 млрд. долара, или по 10,72 долара за акция.

В същото време приходите на JPMorgan Chase се повишиха с 9% до 29,21 млрд. долара от 26,80 млрд. долара през четвъртото тримесечие на 2019 г. и при очаквания за приходи в размер на 27,7 млрд. долара.

Нетните приходи от лихви, сумата, която банката прави при  отпускането на кредити, без лихвата, която изплаща, спаднаха през последното тримесечие с 1% до 14,17 млрд. долара, но при очаквания за 14,10 млрд. долара. Това е първото намаление на годишна база от третото тримесечие на 2015 г., малко преди Фед да стартира серията си от девет поредни намалявания на лихвите. Още по тематаJPMorgan: Европейските банки започват да превъзхождат конкурентите си от САЩ

Банките се борят с пазара на постоянно ниските лихви. През октомври Федералният резерв намали референтната си ставка, третото понижение за миналата година, а маржовете при заемите на JPMorgan спаднаха. По-ниските лихви са склонни да намаляват това, което банките могат да начисляват за заеми, въпреки че могат също така да стимулират търсенето на кредити и да намалят разходите за депозити на банкат

Приходите от потребителско банкиране пък нараснаха с 2,5% до 14,04 млрд. долара, докато тези от корпоративно и инвестиционно банкиране се увеличиха с цели 31% до 9,47 млрд. долара - далеч над прогнозата за приходи в размер на 8,15 млрд. долара. Приходите от пазарните и услугите при търговия с ценни книжа скочиха с 55% до 6,14 млрд. долара.

„Потребителите в САЩ продължава да са в силна позиция и ние виждаме ползите от това в нашия потребителски бизнес", заяви главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън.

Акциите на JP Morgan се повишиха със 17,8% през последните три месеца на миналата година и през първите дни на януари, включително до понеделник (13-и януари), като в същото време индексът на "сините чипове" DJIA, в който влиза и най-голямата американска банка, нарасна с по-скромните 7,9 на сто.

 

Източник: investor.bg