Акциите на Intel се сринаха с почти 12% в петък,

...
Акциите на Intel се сринаха с почти 12% в петък,
Коментари Харесай

Intel се срина заради слабото търсене на чипове за персонални компютри

Акциите на Intel се сринаха с съвсем 12% в петък, откакто компанията разгласи мрачни прогнози за приходите си през първото тримесечие. Производителят на чипове се бори да се оправи с несигурното търсене на обичайните пазари на компютри и се пробва да навакса в конкуренцията на полето на изкуствения разсъдък.

Акциите на производителя на чипове се повишиха с 90% през 2023 година, само че последното оттегляне е заличило към 25 милиарда $ от пазарната му стойност.

Анализаторите споделят, че въпреки доста предприятия в бранша на чиповете да са били бичи настроени в последно време, Intel се трансформира в изключение поради опасенията, че компанията е закъсняла с натрупването на конкурентни преимущества в региона на AI в центровете за данни.

Продажбите на пазара на чипове за обработка за лични компютри и преносими компютри, който е хлябът на Intel, се забавят съществено, споделя Ръс Молд, капиталов шеф в AJ Bell, пред Reuters и прибавя:

" Съществува заплаха Intel да изостане, защото чиповете на компании като Nvidia и Advanced Micro Devices играят все по-важна роля в гладната за данни промишленост на изкуствения разсъдък ".

Приходите на компанията за настоящото тримесечие се чака да се разминат с пазарните оценки с повече от 2 милиарда $. Прогнозата за поправена облага от 13 цента на акция също няма да отговори на упованията.

Intel към момента не е конкурентен на пазара на чипове, предопределени за разработка на изкуствен интелект, само че централните процесори (CPU) на компанията постоянно се употребяват дружно с AI чиповете на Nvidia. Една трета от сървърните CPU на Intel към този момент се продават като част от AI системи.

" Въпреки че Intel надмина прогнозите (за приходите за 4-тото тримесечие), разочарованието на вложителите от растежа на полето на графичните процесори за центрове за данни може да се отдаде основно на по-бавното от предстоящото снабдяване и увеличение на продуктовата гама ", споделя Лукас Кех, анализатор по полупроводниците в Third Bridge.

Мрачната прогноза на един от най-големите снабдители на чипове за лични компютри по пазарен дял отслаби очакванията за възобновяване на пазара, което докара до намаляване на акциите и на други производители на чипове в предборсовата сесия. Тези на Nvidia (NVDA.O), Advanced Micro Devices (AMD), Qualcomm и Micron Technology (MU.O) се намалиха с сред 1% и 2,5%.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР