Акциите на гръцките банки удвоиха стойността си. Новият план Херкулес“

...
Акциите на гръцките банки удвоиха стойността си. Новият план Херкулес“
Коментари Харесай

Гърция се радва на ново усещане за еуфория


Акциите на гръцките банки удвоиха цената си. Новият проект „ Херкулес “ за понижаване на неприятните заеми зависи от здрава стопанска система и по-добри правила за неплатежоспособност.

Това написа Фернандо Джулиано в материал, оповестен от Bloomberg.

След едно тъмно десетилетие, в Атина се появява ново чувство за еуфория. Гръцката фондова борса е на път да стане най-добре представящата се в света през тази година, защото вложителите имат вяра, че новият министър председател Кириакос Мицотакис ще извърши обещанието си да притегли задгранични вложения и да усили растежа.

Повод за оптимизъм провокират банкови акции, които съвсем са се удвоили за по-малко от 12 месеца. Политиците и финансистите считат, че са намерили вълшебното лекарство за чумата от неприятни заеми на банковата система. Схемата, наречена „ Проект Херкулес “, включва комплицирана композиция от секюритизация и държавни гаранции, построена по италиански проект, наименуван „ GACS “.

Херкулес без подозрение ще помогне на банките да подсигурят по-добра цена, като разтоварват необслужваните си заеми и по този начин форсират разчистването на просрочията. Но това основава необикновен риск за данъкоплатците, които ще платят сметката, в случай че нещата не вървят по проект. Правителството също следва да реализира концепцията си да реформира византийските закони за неплатежоспособност на Гърция. Само това ще усили цената на обезпеченията, заложени на банките, и ще разреши на длъжниците да продължат напред.

Гръцките банки са вързани с към 75 милиарда евро (83 милиарда долара) необслужвани заеми, завещание от икономическата рецесия в страната. Тази потресаваща сума – равняваща се на към 40% от общите заеми на страната – натежава при оценката на акциите и затруднява кредиторите да дават заеми на бизнеса и потребителите. Години наред политиците и банкерите се двоумят какво да вършат, защото се сблъскват с два конфликтни казуса: европейските правила за държавна помощ не разрешават на държавните управления да се отървават от неприятни заеми на повишени цени; до момента в който кредиторите, които ги раздават на прекалено ниски цени, рискуват да основат дупка в балансите си.

Сега държавното управление на Мицотакис афишира, че ще издаде до 12 милиарда евро гаранции, които кредиторите могат да употребяват, до момента в който обединят своите неприятни заеми, и да ги разделят на части съгласно степента им на риск - развой, наименуван „ секюритизация “. Гръцката страна ще подсигурява „ старшия “ транш, до момента в който „ мецанин “ и „ младшите “ траншове ще бъдат по-малко предпазени. Банките възнамеряват да запазят главния транш в своите салда. Останалите ще бъдат продадени или разпределени на вложителите.

Кредиторите ще би трябвало да понесат удар върху регулаторния си капитал, защото доста от тези заеми са маркирани с извънредно високи стойности. Но защото старшият транш се смята за безрисков, това ще освободи капитала, с цел да бъде употребен по-добре. Схемата „ GACS “ се радваше на триумф в Италия, където спомогна за стесняване на купчината от необслужвани заеми.

Погрешно е обаче да се допуска, че Херкулес може да реши казуса с банките в Гърция самичък. Не би трябвало да забравяме, че оставя данъкоплатците във висящо състояние за по-високия транш. Колко рисковано е това ще зависи от способността на банките да преотстъпват обезпечения, както и от стопанската система. Колкото по-бърз е темпът на гръцкия напредък, толкоз по-вероятно е да бъдат пощадени данъкоплатците.

Друго терзание се оказва фактът, че режимът на неплатежоспособност на Гърция е извънредно безреден. Има няколко разновидността за неплатежоспособност на компании и физически лица в риск, което дава опция за арбитраж сред другите процедури. Новото държавно управление възнамерява да опрости нещата, само че промяната може да докара до обществени митинги поради опасността за изпъждане на притежателите на жилища, които са в просрочие по ипотечните им заеми. Независимо от това, по-рационализиран режим на неплатежоспособност е от значително значение, в случай че банките желаят да извлекат по-добра цена за своите неприятни заеми.

Нито пък Херкулес ще се отърве от разликите сред четири съществени банки в Гърция. Eurobank Ergasias SA и Alpha Bank AE наподобяват доста по-силни, защото не престават напред с амбициозни проекти за понижаване на купчините на неприятните си заеми. Националната банка на Гърция и Piraeus Bank SA също изостават. Засега не им би трябвало повече капитал. Но откакто стартират да се отървават от необслужваните си заеми, ще стане по-ясно дали би трябвало още веднъж да попълнят балансите си.

По един или различен метод, гръцките банки се намират на едно по-щастливо място от европейските си връстници. Там лихвите по заемите са по-високи от където и да било в еврозоната, което дава на банкерите по-здрави маржове, с които да боравят.

Възстановяващата се стопанска система би била спомагателна изгода, в случай че новото държавно управление продължи да извършва своите новаторски обещания. Но Херкулес има потребност от малко помощ. Ще бъде тъпо, в случай че силата му бъде пропиляна.

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР