Акциите на гигантите на новата икономика стремително падат. Не е

...
Акциите на гигантите на новата икономика стремително падат. Не е
Коментари Харесай

Цифровата буря: ще има ли нов дот-ком крах

Акциите на колосите на новата стопанска система стремглаво падат. Не е ли време да бъдат продадени?
FAANG е най-известния акроним на световния фондов пазар, формиран от първите букви на петте най-популярни акции в бранша на цифровата стопанска система. Фейсбук, Amazon, Apple, Netflix и Гугъл. Цените на акциите на тези компании демонстрираха необикновен и непрестанен растеж през последните няколко години. Те позлатиха вложителите в тази област (почти 500% растеж за три години) и станаха мотора на ралито на американския фондов пазар. Капитализацията на FAANG в края на първото полугодие на тази година доближи $3,8 трилиона (това е повече от Брутният вътрешен продукт на Германия), а сред Amazon и Apple даже се разпростра самобитно състезание, кой първи ще доближи пазарна цена от $1 трилион. Акциите на FAANG към края на месец юни имаха дял от 30% в показателя NASDAQ.

Гърмът удари през месец юли. Евросъюзът санкции Гугъл с рекордните $5 милиарда за монопола на Android. Малко по-късно акциите на Netflix паднаха с 14,1% и формалния финансов доклад мощно разочарова вложителите. А по-късно стана нещо нечувано. За първи път в историята на американския борсов пазар котировките на американска корпорация единствено за един ден паднаха с 20%. Това е Фейсбук, капитализацията на която мигновено се намали със $120 милиарда. Анализаторите започнаха да предвиждат, че предстоят още по-ниски облаги и по-лоши финансови резултати. Първоначалният напредък на акциите на Amazon и Apple бе сменен с деликатна промяна. Всичко това взето дружно кара финансистите да се замислят, дали FAANG не е същият балон, какъвто в самото начало на новото хилядолетие се оказаха дот-комите.
Цифровият въздух
Смартфоните, компютрите и най-различни други компютърни устройства бързо станаха налични за няколко милиарда души и в последна сметка точно потребителят непрекъснато заплаща за опцията всекидневно да употребява удобствата на цифровите технологии. Колосалният масив от данни, които се събират благодарение на цифровите устройства – Big Data, в този момент е най-ценният запас за бизнеса. Именно той е в основата на новите онлайн услуги, поддържа продажбите и въздейства на потребителските желания.

FAANG корпорациите единствено за няколко години се утвърдиха в главните посоки на цифровизацията – интернет търсачки, цифрова навигация, цифрово видео, интернет търговия, обществени мрежи и месинджъри, мобилни приложения за смарт телефоните, развлекателната промишленост. В Съединени американски щати, 78% от Брутният вътрешен продукт се основава в областта на услугите (включително и финансовите). Ето за какво се смята, че с цел да успееш в бизнеса, би трябвало да следваш стила на FAANG.

А самата „великолепна петорка“ се преглежда като база за основаването на „Диригента“ – система, в която са вградени освен търговията и услугите, само че и ръководството на страната, образованието, медицината, превоза и така нататък Как да не си купиш акции от тези толкоз перспективни компании?
Новата философия
На класическия фондов пазар, вложителите се интересуват най-много от съотношението сред цената на скъпата книга и прихода от нея. Това е по този начин нареченият индикатор P/E и сходните на него P/B, P/S, EV/EBIT. Счита се, че акциите на една компания са оценени заслужено, в случай че съотношението P/E остане в рамките на 12-14. Най-общо казано, това число подхожда на броя години, през които изплатените на вложителя дивиденти ще върнат в началото вложените в една акция пари.

Но към сегашен ден съвсем никой не се интересува от тези индикатори. Когато има взрив на пазара, единственото което има значение в очите на вложителите, е общият годишен растеж на темпа (Compound Annnual Growth Ratе, или CAGR), който дават тези акции.

CAGR за акционерите е формиран от три съставния елемент. Първо, облагата от растежа на бизнеса. Второ, увеличаващата се пазарна цена на компанията. И най-после – приходът от дивиденти. Средното значение на P/E за FAANG доближава невероятния индикатор 130 (в момента за Amazon 187). Това демонстрира извънредно повишена пазарна цена на тези компании, като освен това акциите не престават да порастват. Никой не се поинтересува от загубите на Amazon през предишните тримесечия, нито от обстоятелството, че по този метод рискът извънредно нараства, нито даже от политическия скандал, разразил се след приключването на персонални данни от обществената мрежа Фейсбук.

Инвеститорите купуват това, което нараства и е съвременно и където текат капиталите. „Индексът на страха“ е покрай историческия най-малко, а на пазара от години не е имало придвижване надолу.
Завръщане в действителния свят
Дърветата не раста до небето. Компаниите FAANG станаха прекомерно огромни, с цел да могат и през идващите години да поддържат същите темпове на растеж. Пазарът се насити. Останаха напълно малко хора, които не са обхванати от цифровите онлайн услуги.

Аудиторията на Фейсбук към този момент не пораства и след свадите даже стартира да понижава, а това докара до понижаване на прихода от реклами. Разходите на Netflix към този момент не подхождат на растежа на потребителите на видео наличие. Apple с всяка минала година все по-трудно се конкурира с фирмите от Югоизточна Азия. Финансовите индикатори на Amazon са неустойчиви и последно време нейният бизнес се крепи на облачния бизнес и на рекламите. Бизнесът на Гугъл може да се окаже стеснен освен в Азия (търсачката на Гугъл е неразрешена в Китай), само че и в Европа.

А на финансовите пазари облаците започнаха да се сгъстяват. Новият кредитен цикъл, намаляването на ликвидността, увеличенитето на лихвения % от страна на FED и повишаването цената на парите за фирмите, разразилите се последно време огромни търговски войни – всичко това не не приказва по никакъв начин добре за бизнеса на FAANG, както и за пазара като цяло.

Прогнозите на финансовите аналитици са, че на акциите на FAANG следва промяна от най-малко 35-45% от сегашната цена. Демонстрираните резултати от новото тримесечие удостоверяват тези прогнози. По всичко проличава, че лъскавият балон FAANG напълно скоро ще спадне. Но той надали ще гръмне, тъй като цифровизацията продължава да обгръща от ден на ден сфери на човешката активност.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР