Акциите на EDF поскъпнаха с 4,3% в понеделник заради очакванията,

...
Акциите на EDF поскъпнаха с 4,3% в понеделник заради очакванията,
Коментари Харесай

Акциите на EDF поскъпнаха заради очакванията, че повторна национализация на компанията ще повиши пазарната й цена


Акциите на EDF нарастнаха с 4,3% в понеделник поради упованията, че частична ренационализация на френската компания ще усили пазарната ѝ стойност и ще раздели атомния ѝ бизнес от дейностите, свързани с енергомрежата и ВЕИ, заяви организация Ройтерс..

Комитетът по тактиките на Борда на шефовете на EDF ще преразгледа на 28 май проектите за реструктуриране на компанията, чийто дял от 83,7% принадлежи на страната, заяви вестник „ Паризиен “.

EDF експлоатира 58 енергоблока на АЕЦ, които създават 75% от електрическата енергия във Франция. Бизнесът на компанията обаче бе обиден от прекъсвания на доста реактори от съображения за сигурност, както и поради надхвърляне с милиарди евро на цената за осъществяване на нови планове. Компанията има потребност и от 55 милиарда евро за модернизиране на старите си АЕЦ.

Вестникът написа, че съгласно проекта, наименуван „ Проект Херкулес “, ще бъде основана нова холдингова компания, в която ще бъде обособен атомният бизнес и хидроцентралите, оперирани от EDF. Това ще разреши да се изключи въздействието на финансовите опасности, свързани с атомния бизнес на EDF, върху пазарната ѝ капитализация.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР