Акциите на Bayer паднаха с над 6% във вторник, след

...
Акциите на Bayer паднаха с над 6% във вторник, след
Коментари Харесай

Спад в акциите на Bayer, след като съдия постави под въпрос споразумението за компенсации

Акциите на Bayer паднаха с над 6% във вторник, откакто американски арбитър сложи под въпрос част от съглашението, препоръчано от немската компания, за справяне с бъдещи искове, свързани с изказванията, че хербицидът " Раундъп " предизвиква рак, осведоми Ройтерс. 

Миналия месец Bayer се съгласи да изплати до 10,9 милиарда $ компенсации по групови искове с над 100 000 правосъдни каузи в Съединените щати, свързани с този необятно употребен хербицид на пазара. Сумата включваше 1,25 милиарда $ за настрана съглашение по отношение на бъдещи групови искове. Тази част от съглашението обаче изисква утвърждение от съда.

" Съдът е песимистичен във връзка с правилността и справедливостта на препоръчаното съглашение и е податлив да отхвърли настояването ", съобщи арбитър Винс Чхабрия в изказване, подадено до Окръжния съд на Съединени американски щати за Северен окръг на Калифорния.

Bayer е възнамерявала да сътвори самостоятелна група от научни специалисти, която да помогне да се реши дали глифозатът /активното вещество в " Раундъп " /причинява рак. Няколко регулаторни органи, в това число Агенцията за запазване на околната среда на Съединени американски щати и Европейската организация по химикали, заключиха, че глифозатът не е канцероген, подкрепяйки изказванието на Bayer, че дейната съставна част в неговия хербицид е безопасно за селскостопанска приложимост.

" Дори и със единодушието на двете страни е противоречиво дали би било законно да се делегира функционалността за решение на въпроса за общата причинно-следствена връзка (т.е. в случай че Раундъп е кадърен да аргументи рак и в каква доза) от съдиите и правосъдните заседатели пред група учени. В област, където науката може да се развива, по какъв начин би било уместно да се вземе решение от група учени за всички бъдещи случаи? ", написа арбитър Чхабрия в изказването, оповестено на 6 юли.

През 2015 година отделът за проучване на рака на Световната здравна организация дефинира, че хербицидът е „ евентуален канцероген “, а от 2018 година три следващи правосъдни състава в Съединени американски щати, които чуват научни доказателства от двете страни по време на опитите, постановява, че Раундъп предизвиква рак.

В отговор на решението на Чхабрия, от Bayer обявиха, че се отнасят съществено към разпореждането и ще отделят особено внимание за изясняване на всички терзания по препоръчаното авансово съглашение по време на идно съвещание на 24 юли. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР