Акциите на Amazon поскъпват с близо 15% на извънборсовата търговия

...
Акциите на Amazon поскъпват с близо 15% на извънборсовата търговия
Коментари Харесай

Ръст на акциите на Amazon с 15% след впечатляваща печалба през последното тримесечие

Акциите на Amazon нарастват с близо 15% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, откакто водещата платформа за онлайн търговия на дребно регистрира повече от два пъти по-голяма от упованията облага през последното тримесечие на 2021 година, оповестява БНР.

Нетната обща облага на Amazon през наситеното с предпразнични покупки четвърто тримесечие на миналата година скочи до 27,75 милиарда $ по отношение на 11,73 милиарда $ година по-рано. Трябва обаче да се има поради, че 11,8 милиарда $ от тази голяма облага пристигна от вложенията на Amazon в компанията Rivian Automotive Inc., която стана обществена на борсата Nasdaq през последното тримесечие на предходната година.

Печалбата единствено на Amazon се увеличи до 14,3 милиарда $, или 27,75 $ за акция по отношение на облага за 11,73 $ за акция през последното тримесечие на 2020 година

В същото време продажбите (приходите) на софтуерния колос се покачиха през последното тримесечие на 2021 година с 9% до 137,4 милиарда $ от 125,56 милиарда $ година по-рано.

"Както се очакваше, през празниците имахме по-високи разноски, провокирани от дефицита на работна ръка и инфлационния напън, и тези проблеми не престават през новото тримесечие заради коронавирусната вълна на Омикрон. Въпреки тези краткосрочни провокации, ние продължаваме да се усещаме оптимисти и разчувствани от бизнеса, до момента в който излизаме от пандемията “, съобщи основният изпълнителен шеф на Amazon Анди Джеси. Той беше разгласен за правоприемник на съоснователя на Amazon Джеф Безос преди година.

Amazon също по този начин разгласи, че ще усили цената на своята абонаментна услуга Prime, защото се пробва да форсира доставката за тези клиенти, като това е първото нарастване на цената от близо четири години и ще влезе в действие за новите клиенти на 18 февруари и на към този момент съществуващите клиенти - на 24 март.

Подразделението за облачни калкулации на Amazon - Amazon Web Services (или AWS), продължи да бъде най-големият мотор на облага на компанията. Оперативната облага на AWS доближи 5,29 милиарда $ при доходи за 17,78 милиарда $.

Основният сегмент на Amazon за електронна търговия на дребно обаче записва оперативна загуба от 1,83 милиарда $ и продажби за 119,63 милиарда $. Слабостта в електронната търговия се дължи основно на по-вялата интернационална търговия.

За първи път Amazon показа късно нощес и един от най-бързо разрастващите се бизнеси – рекламата. Рекламният бизнес на Amazon се разраства от години, защото търговците, които продават в платформата за електронна търговия на компанията, заплащат, с цел да изведат стоките си на по-предно място при резултатите от търсенето, което води до конкуренция с титани в онлайн рекламите като Гугъл на Alphabet и Фейсбук Inc.

Приходите от реклама скочиха по отношение на година по-рано с 32% до 9,72 милиарда $, като за цялата 2021 година приходите от реклами надвишиха 31 милиарда $, надминавайки тези на YouTube, които бяха в размер на 28,85 милиарда $.

За първото фискално тримесечие ръководителите на Amazon предвиждат оперативна облага сред 3 и 6 милиарда $ при чисти доходи сред 112 и 117 милиарда $., до момента в който анализаторите на Уолстрийт чакаха междинна оперативна облага от 6,4 милиарда $ при чисти продажби от 120,94 милиарда $.

След оповестението на мощните финансови резултати за последното тримесечие на 2021 година акциите на Amazon нарастнаха на извънборсовата търговия на Уолстрийт с близо 15%, заличавайки спада със 7,81%, който беше реалност по време на търговията в четвъртък преди обявяване на корпоративния доклад.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР