Акциите и на двете компании се изстреляха нагоре след новините

...
Акциите и на двете компании се изстреляха нагоре след новините
Коментари Харесай

Fiat Chrysler и Peugeot преговарят за сливане

Акциите и на двете компании се изстреляха нагоре след новините

© Brendan Mcdermid Fiat Chrysler и PSA, компанията притежател на Peugeot, публично оповестиха, че договарят за обединение, което може да сътвори колос на стойност 50 милиарда $. Двете компании излязоха в сряда с обособени изказвания, в които признават за договарянията, написа Reuters. Евентуалното обединение на Fiat Chrysler и PSA би довело до компания с по-големи шансове да се оправи с софтуерните и регулаторни провокации, които стоят пред производителите на коли.

Малко преди този момент Fiat Chrysler водеше диалози с Renault за обединение, което в последна сметка не се случи. Тогава президентът на Fiat Chrysler Джон Елкан удостовери, че водената от него компания търси и други варианти за обединение, поради големите вложения, които предстоят на целия бранш: походът към електрифициране, минимални нездравословни излъчвания и самостоятелни коли.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Акциите на Fiat Chrysler подвигнаха цената си с 10% при започване на сесията в сряда, до момента в който тези на PSA се покачиха с 6% и доближиха най-високото си равнище от 11 години насам.

Не е толкоз просто

Пред сливането сред двете компании стоят редица проблеми. Първият от тях би била политическа: самата Fiat Chrysler е плод на обединяване сред италианската Fiat и американската Chrysler, до момента в който в PSA дялове имат както френското, по този начин и китайското държавно управление.

Вторият проблем са анализите и прогнозите, които сочат, че търсенето на коли ще претърпи спад тъкмо сега, в който фирмите имат най-голяма потребност от капитал поради софтуерните промени.

Ричард Хилгърт, анализатор в Morningstar, разяснява, че общият брой коли, които фирмите продават сега, възлиза на 8.7 млн. на година, което би направило обединяването четвъртата по величина компания в света, след Volkswagen, Toyota и Renault-Nissan, които продава по над 10 млн. коли годишно.

" Комбинацията сред двете компании е разумна, поради конкуренцията на международно равнище, високите финансови вложения, които са нужни, както и новите технологии, които превземат бранша – от електрифицирането до самостоятелните технологии ", разяснява той.

Сливането с Peugeot наподобява като втори избор за Fiat Chrysler, която прекара огромна част от първата половина на 2019 година в договаряния с Renault. Сделката щеше да бъде на стойност 35 милиарда $, само че в последна сметка не се случи. Идеята на Fiat Chrysler за обединение с друга компания идва от Серджо Маркионе, някогашния изпълнителен шеф на компанията, който умря през 2018 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР