„Акцентът на ресорните съвети в БСП е да се направи

...
„Акцентът на ресорните съвети в БСП е да се направи
Коментари Харесай

Нинова: Хаосът в политическите решения води до недоверие


„ Акцентът на отрасловите препоръки в Българска социалистическа партия е да се направи оценка на ръководството на Борисов, положението на страната по министерства. Да се направи различно предложение за решение на проблемите, които ще ни остави това държавно управление. Колегите, които предложих са експерти. Важно е да има нови лица. Имаме качествени специалисти, които ще бъдат привлечени в препоръките и ще работят дружно с членовете на Народно събрание. “ Това съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред Дарик радио. По думите й в разбора, който готвят от левицата, ще излязат повтаряне на функционалности, голям брой организации, структури – ще се реши кое и къде може да се актуализира. Тя акцентира, че всички тези препоръки са обединени в Съвет по ръководство.

На въпрос за напуснали депутати от ПГ на Българска социалистическа партия, тя посочи: „ Виждам, че се повтаря една остаряла опорна точка от хората, които подлагат на критика Българска социалистическа партия – приказва се още веднъж за разединение, разцепление. Ще оборя това с обстоятелства и цифри. Ние имаме съвсем 81 хиляди членове на партията. Напусналите по-късно са 15 души. Новоприетите членове са 2120. Твърдението, че след Конгреса и избора на ръководител има разединение не почива на действителни обстоятелства. Прекият избор и конгресът реализираха една консолидация към политика. Членовете избраха линия на водене на политика– съпротива на това ръководство, без подмолни сделки, създаване на опция. Това се случи по най-демократичния европейски метод – какъвто не съществува в друга партия в България - директния избор. “

„ Нашата позиция остава безапелационна – няма да дадеми един глас за 160-те за привикване на Велико народно събрание “, разяснява още Нинова и добави, че в случай че някой от отделилите се депутати гласоподава с ръководещите, това ще бъде оценка за тях, а не за Българска социалистическа партия.

По отношение здравни ограничения на държавното управление, ръководителят на Българска социалистическа партия съобщи: „ Предлагам да гледаме на тях по-комплексно. Въпросът не е просто дали да носим маски, или не. Това е въпрос на ръководство на рецесия. Предложихме разисквания за актуализиране на Национален проект за противопоставяне на грипна зараза, признат през 2006 година. Актуализиран е през 2017 година За нашата парламентарна група е извънредно положително и професионално решение този проект. Управляващите много обикновено се отнесоха към въпроса, който поставихме в пленарна зала. Те споделиха, че този проект е за грип, а COVID-19 не бил грип. Става въпрос за държавническо решение, за проект за деяние при рецесии. До такива елементи са стигнали ръководещите през 2006 година, че в този проект са създали демографски профил по региони в България – къде има най-вече застаряващо население, къде има повече съответни болести - като сърдечно-съдови или белодробни, т.е. в тези райони би трябвало да се ускори вниманието. Сега се работи безусловно безредно. Затова настоявахме да се актуализира и да се работи по него. С този проект ще се сътвори ред, предвидимост и отговорност. “

„ Защо хората не имат вяра на това, което оферират ръководещите? Защото те им споделят, че не са дисциплинирани и не извършват това, което европейците извършват. Не е въпрос обаче да обвиниш хората, нито само на дисциплинираност. Големият въпрос е доверието в ръководството. Хората не имат вяра в това ръководство. При първия удар напролет заповедите се сменяха по три пъти дневно. Онзи ден, още неподписана заповедта за носенето на маски навън, Борисов я смени устно и еднолично. Хаосът в политическите решение води до съмнение, това пречи да се овладее рецесията “, счита още Нинова. „ Лекарите би трябвало да ни дават експертиза, само че отговорността би трябвало да се носи от политиците “, безапелационна е тя. По думите й маските навън и в заведение са нелогична мярка.Лидерът на Българска социалистическа партия посочи още, че персоналното мнение е, че в случай че някой е бил контактен на инфектиран с вируса, би трябвало да си направи тест – в случай че той е негативен, да бъде на открито и да работи. „ Ние сме за рационални ограничения. Да не са прекомерни “, заключи тя.

По случая с президента в Естония, Корнелия Нинова разяснява: Случай с отражение върху престижа на България. Гледам го като държавнически въпрос. Удар върху престижа на България. “

Бюджетът, който оферират ръководещите е бюджет, който ипотекира бъдещето ни. По мнение на експертите това е бюджет, който ще ни вкара в дългова серпантина, усилва недостига и дълга и нарушава финансовата непоклатимост, която сме имали до момента. Блумбърг даде прогноза, че в случай че това продължава по този начин, оттук насетне на година ще ни трябват сред 3 милиарда и половина и 7 милиарда заем, с цел да продължим. Това е извънредно рисково, предизвести Нинова.По думите й бюджетът е обществен, има доста разноски. Важно е обаче, акцентира тя, защо се вършат тези разноски.

„ Ако си общественик, би трябвало да имаш цели и цели в политиката. Най-болезнените въпроси за България са приходи, беднотия, неравенства, опазване на здравето, стопанска система, битка с корупцията. През този бюджет няма решение на тези проблеми. Този бюджет е насочен на първо място и единствено към изборите следващата година. Борисов и държавното управление гледат на него като на всеки лев – извоюван глас. Няма държавническо мислене и вероятност “, безапелационна е тя.

„ 50 лв. на всички пенсионери, само че до март следващата година, забележете. Защо до март? Защото март са изборите. Дотогава по 50 лв., с цел да им купят гласовете. Детските надбавки – в случай че имаш трайно желание да окажеш помощ на младите фамилии, за какво усилваш детските надбавки за една година? Защото следващата година има избори – парламентарни и президентски. Истинското решение, да вземем за пример за пенсионерите, е преизчисляване на всички пенсии. Борисов ще остави 5 милиарда недостиг тази година, 5 следващата година – а милиард и 200 милиона коства преизчисляването на пенсиите. Управляващите нямат приоритет трайно да се оправят с бедността “, разяснява още Нинова и напомни, че актуализация на пенсиите на пенсионерите не е имало от 12 години.

„ Борисов 10 години говореше: „ аз заплащам “. Не, българският народ заплаща, това не са персоналните му пари от Банкя и чекмеджета, а парите на данъкоплатеца. Трябва да има някакво трайно единодушие по няколко целта “, счита Нинова.

По думите й бюджетът не планува нищо за работещите хора, а има и голяма група работещи небогати. За тях не се планува нищо. По отношение на приходите, тя посочи, че техните оферти няма да решат въпроса с неравенствата: „ Да, може да повлияе на единия от стълбовете в стопанската система – потреблението. Увеличението на приходите води до нарастване на потреблението. Заради рецесията обаче хората могат да прибягнат до спестявания. Увеличението на приходите може да не докара автоматизирано до нарастване на потреблението. “

По отношение на опазването на здравето, тя разяснява: „ Предвиждат още пари, добре, само че да забележим защо. Увеличението на парите взема решение ли следните проблеми: Ще даде ли по-голяма опция за достъп на хората в регионите, в които няма лечебни заведения или са отдалечени? Не. Ще понижи ли цената на медикаментите? Не. Ще обезпечи ли фрагменти? Не. Говорим за трайни проблеми, които би трябвало да се вземат решение, в това число през бюджета. Успоредно би трябвало да се направи по този начин, че лечебните заведения да не са търговски сдружения, да се понижи Данък добавена стойност на медикаменти. С това ще помогнем на всички. Кадрите – добре, 1000 лв. на първа линия. Истинското решение на казуса с фрагментите е разпоредба за установяване на базова заплата. В момента тя зависи от облагата на болничното заведение, тъй като е комерсиално сдружение. Това би трябвало да бъде държавна политика. Всички фрагменти да са обезпечени от страната, че без значение дали болничното заведение ще банкрутира, или не, те имат базова заплата. “

„ Икономика – от 10 милиарда недостиг, 300 милиона има заделени за стопанска система. Това е неуместно в рецесия, когато стопанската система ще издърпа страната. Няма нови ограничения за подкрепяне на стопанската система - при заплаха още повече да се срутва стопанската система. Нищо ново, с изключение на 60/40 и заеми. Корупцията – 10 милиарда изчезват посредством корупция в страната. Няма никакви ограничения в бюджета за битка с корупцията “, посочи още водачът на Българска социалистическа партия.

По думите й стопанската система и развиването стъпват върху ползване, вложения, експорт.

„ Инвестициите по публични данни на Българска народна банка са се сринали с 63 %, износът също е пагубно надолу. Няма нито една мярка в тази връзка в бюджета на ръководещите. Погледът върху стопанската система въобще го няма в този бюджет, а това е генератор на средства “, безапелационна е Нинова.

По Закона за обществените финанси, Корнелия Нинова напомни, че от Българска социалистическа партия преди години са внесли в Конституционен съд искане от народни представители да се произнесе по проблема със Закона за обществените финанси, че се харчат пари отвън бюджета: „ Ние сме потвърдили, че не утвърждаваме този метод на преразпределение на бюджета. Преди Конституционен съд да се произнесе, те трансформираха закона. Сигнализирахме Сметната палата да направи инспекция. Гарантирам ви – методът на бюджетиране на парите на българите ще се промени, в случай че Българска социалистическа партия ръководи. Ще се бюджетира обективно. Те постоянно залагат по-ниски доходи, тъй като знаят, че ще има по-високи приходи, с цел да им останат в остатък и да ги харчат с постановления на Министерски съвет или еднолично от джипа. Ще въведем ред и правила в харченето на парите на България, който и да е министър председател. “

По отношение на Ф-16, Нинова акцентира, че в миг на рецесия не е миг да се харчат пари за ново въоръжение: „ Могат да отидат за стимулиране на стопанската система, дребен и междинен бизнес, небогати, работещи небогати. След това да се мисли за въоръжение. “

„ Европа слага въпроса за районните разлики, само че държавното управление на Борисов го подминава “, съобщи още ръководителят на Българска социалистическа партия и напомни, че от левицата са изготвили закон за развиване на Северозапада за точно превъзмогване на районните разлики.

„ Това положение на ВИК бранша не може да продължава по този начин. Изобщо екологията е наш приоритет – чистата вода, въздух, земя. Достъпът до чиста вода е безусловно наложителен в 21 век. Не може да си оставиш целия ВИК бранш на естествените условия. Трябва държавна политика за възобновяване на ВИК бранша, напоителните системи, мрежи в градовете, пречиствателни станции. Крупен народен план, който е въпрос на бъдещето. Екологията е въпрос на бъдещето. Чистият въздух е въпрос за здравето на нацията “, счита още Нинова.

По отношение позицията на България по договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз, Корнелия Нинова разяснява: " Смятаме, че в тези договаряния България изрично би трябвало да отбрани историята си, националния интерес. Ако това не се приеме– да се изрази позиция. “ Тя напомни, че Българска социалистическа партия изрично е срещу смяната на името на празника на 24 май.

За измененията в Закона за радиото и малкия екран, Нинова разяснява: „ Ние имахме собствен план за Закона за радио и телевизия, който беше отритнат още на равнище комисия. Ще настояваме отново да го внесем. “

По отношение на отчета на Гешев, Нинова съобщи: Той беше статистика, без да дава отговор на основни въпроси за обществото по знакови каузи. Г-н Гешев изрично отхвърля в отчета предлагането на Българска социалистическа партия да има правосъден надзор върху актовете на основния прокурор, които в този момент са безконтролни. Това е един от огромните въпроси в правосъдната промяна. “
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР