Акцентът на предложените конституционни промени не е юридически, а преди

...
Акцентът на предложените конституционни промени не е юридически, а преди
Коментари Харесай

Атанас Славов: Предложените промени в Конституцията биха били противоконституционни

Акцентът на препоръчаните конституционни промени не е юридически, а на първо място политически. Целта им е тотално да бъдат отстранени от присъединяване в бъдещи формати на ръководство тези политически елити, които започнаха промените в страната, които поеха политическа отговорност и направиха един сложен и комплициран развой на приватизация на държавни активи, които тотално са изгубили своята стойност. Тоест, обвинение на тези, които въпреки всичко поставиха основите на демокрацията в България.

Това сподели в предаването „ 12+3 “ по Хоризонт юристът Атанас Славов – лекар по Конституционно прав в Софийския университет и член на Изпълнителния съвет на придвижване „ Да, България “.

Но, въпреки всичко с изключение на политическите аспекти, въпросът има доста значими юридически аспекти. Така, както са оповестени готвените промени, без да сме видели съответни текстове обаче, единствено планове, те сигурно биха били противоконституционни, преди всичко. И, на второ, биха противоречали на основни международно-правни актове, които пазят правата на индивида.Конституционният съд, в свое решение от 2006-та година, афишира закон за изменение на Конституцията за противоконституционен, защото опонира на съществени правила на разделянето на управляващите. В случая, този законопроект, в случай че бъде препоръчан въобще, би противоречал на правилото на правовата страна, преди всичко, би противоречал на правилото на цялост на частната благосъстоятелност и отбраната на частната благосъстоятелност и, на трето място, би противоречал на правилото, че деецът се съди по закона, който е бил в действие все още на осъществяване на действието. Със задна дата би се утежнила наказателно-правното положение на причинителя - нещо, което е неразрешено и от Европейската спогодба за правата на индивида, и от Българската Конституция.
Отпадането на отминалостта би трябвало да се случи в Наказателния кодекс, защото в Конституцията няма по какъв начин да се изброят тези наказателни сформира, по които точно би трябвало да отпадне тя.  Не е изтекла отминалостта по приватизационните  покупко-продажби за Булгартабак, БТК, Дипломатическия клуб посочи Славов и добави

За мен този спор е, първо, отклонение на вниманието от други значими процеси. Докато си приказваме за отпадане на отминалостта, държавното управление се готви да строи АЕЦ " Белене " - един тотално подкупен план, който ни слага и според от Русия. На последващо място, държавното управление се готви да строи така наречения газов хъб " Балкан ", който не е нищо друго, с изключение на брандирана версия на " Южен поток ", защото главната тръба, която ще влиза там, ще е с съветски газ. На последващо място, държавното управление се готви да вкара ново антикорупционно законодателство, което да сътвори една супер-агенция за следствие на корупцията, за битка с корупцията, само че такава организация, такава комисия, която на процедура ще има пълномощия, които излизат отвън стандартите на демократичния развой.
Разследване на договорка от преди 20 години крие риск да се трансформира в „ юридически и правосъден фарс “, защото има огромна възможност част от очевидците от дълго време да не са в България, а от причинителите – да не са живи, предизвести Славов.
Определено има някаква омерта на корупционните закононарушения на прехода, само че тя няма да бъде разрушена, когато селективно се извадят някакви каузи, изтупат се от прахта и някакви хода бъдат упрекнати, без опция действително да бъдат събрани към този момент доказателства, тъй като би трябвало да е ясно - отминалостта не е просто гаранция за корист против причинителя на някакво действие. Давността брани и правораздаването. Давността изисква въпреки всичко да бъдат събрани доказателства в рационални периоди след осъществяване на действието, а не когато са заличени всички следи да имаме някакъв произвол от проверяващите органи.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР