Акцентът е в огромното и все още неразкрито богатство на

...
Акцентът е в огромното и все още неразкрито богатство на
Коментари Харесай

Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

Акцентът е в голямото и към момента неразкрито благосъстояние на България . Това сподели в изявление за Дир.бг проф. Оля Харизанова, зам.-ръководител на плана и зам.-декан на Философския факултет на Софийския университет.

Мега планът е на консорциум "Наследство БГ " и получи европейско финансиране в размер на близо 30 млн. лв. предишния месец. Той включва 4 университета, 7 института на Българска академия на науките и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий ". В плана е включена минералната баня в "Овча купел ", която е монумент на културата и ще бъде възобновена.

Оля Харизанова е професор по Информационно-търсещи системи и лекар на философските науки в Катедра „ Библиотекознание, научна информация и културна политика “ на Философски факултет към Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

Завършила е Факултета по математика и механика на СУ „ Св. Климент Охридски “ (1983 г.). Автор е на 92 изявления (от които 17 книги) за осведомителни технологии, връзка и изразителност, конкурентоспособност на осведомителния бранш, конкурентоспособност на българския бизнес. През последните 15 година е взела участие в реализирането на 36 плана (в 12 като ръководител), множеството от които са свързани с развиването на осведомителното общество, ИКТ-практиките, създаването и разпространяването на електронно наличие, електронно образование.

- Консорциум "Наследство БГ " получи европейско финансиране по план за основаване на център за научни проучвания на водата. Появиха се обаче рецензии, че пари за просвета ще "изтекат " за ремонт на банята в "Овча купел ". Какво в действителност планува планът и какво ще се случи със остарялата баня, която от години се разрушава?

- През миналите две седмици в медиите се появиха поредност от изявления, съгласно които с пари за просвета ще се „ ремонтират бани “, ще се „ лепят плочки “ и ще се изследват минерални извори. В някои изявления се стигна и до заключението, че „ сериозната просвета ще пие вода “. Тези изявления не дават отговор на истината. Нашето предложение не е за създаване на център за научни проучвания на водата.

Истината е друга и тя е следната.

Преди една година 12 от сътрудниците в Консорциум „ Наследство БГ “, посредством водещата организация СУ „ Св. Кл. Охридски “, подадоха планово предложение с наименование „ Изграждане и развиване на Център за върхови достижения „ Наследство БГ “.

То е по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ (ОП НОИР), Процедура BG05M2OP001-1.001 „ Изграждане и развиване на центрове за върхови достижения “, Компонент 4 „ Нови технологии в изобретателните и рекреативните промишлености “.

Крайната цел на плана е да се построи Център за върхови достижения (ЦВП) с разпределена конструкция, мрежова съгласуваност сред обособените модули, с различни информационни канали, със модерни условия за научни проучвания и развойна активност, за разпространяване и трансфер на познания, с принос за стопанската система, обществената сфера и околната среда.

За създаване на Център за върхови достижения „ Наследство БГ “ ще партнират 4 университета, 7 института на Българска академия на науките и Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий ", а Столичната община е бизнес сътрудник, за което има решение на СОС от 2016 година ще си партнират следните просветителни и научни организации: СУ „ Св. Кл. Охридски “, Технически университет – София, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Национална спортна академия „ В. Левски “, Национален институт по геофизика, геодезия и география при Българска академия на науките, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките, Институт за проучване на изкуствата при Българска академия на науките, Институт за литература при Българска академия на науките, Кирило-методиевски теоретичен център при Българска академия на науките, Институт за балканистика с Център по тракология „ Проф. Ал. Фол “ при Българска академия на науките, Национална библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “ и Регионален исторически музей – София.

Всички те са значима част от националната научна инфраструктура в сферите на културното завещание (КН), а по този начин също културните, креативните и рекреативните промишлености у нас.

Сега имаме късмет да покажем нова визия за преобразяване на културното завещание в действителен запас за изобретателните и рекреативните промишлености.

Редно е да признаем, че осъществените начинания в тази област са доста, огромно е и количеството на към този момент създадени планове в сферите на КН. И въпреки всичко на българското завещание продължава се гледа като на „ нещо идеално “. То продължава да се възприема като нещо, което единствено по себе си е с висока стойност или дори неоценимо, само че не и като база за бъдещо развиване.

Ние обаче сме уверени, че е извънредно време разпилените частици от завещание на България да стартират да се подреждат в едно цяло, а построяването на ЦВП „ Наследство БГ “ да способства за нововъведения както в научната сфера, по този начин и в обществената сфера, и в стопанската система.

Нашето планово предложение има за съществена цел основаване на модерна инфраструктурата за научноизследователска и иновационна активност в сферите на КН.

Очакваният резултат е осъществяване на върхови достижения и развиване на пазарно-ориентирани научни проучвания от водещи научни организации в България.

Научноизследователска инфраструктура ще се образува от няколко съществени модула: материална инфраструктура, софтуерна инфраструктура, научноизследователска и развойна инфраструктура.

Ще сплотява в научноизследователска мрежа доста осъвременени запаси на 12-те сътрудници и новоизградени модули и мощности за споделена приложимост от разнообразни екипи.

Материалната и софтуерната инфраструктура на ЦВП „ Наследство БГ “ ще е ситуирана на 10 разнообразни места в столицата : здания на СУ, постройка на УАСГ, здания на ИЕФЕМ, ИЛ, ИИИзк, КМНЦ, НБКМ и други

Само една от тях е баня „ Овча купел “ (сега в руини) и по-конкретно част от нея (бившият административен блок).

В тази постройка, откакто бъде възобновена и още веднъж проработи, без да се нарушава нейното предопределение и функционалности, ще се осъществя планов модул „ Изграждане на лаборатория по „ Социални нововъведения, рекреативен хюмън дизайн и нишов туризъм “.

Водещи сътрудници в този планов модул са НСА „ Васил Левски “ и РИМ (София), а асоцииран сътрудник е Столична община.

Във връзка с техническата и софтуерната инфраструктура предвиждаме създаване на профилиран Data-център „ Наследство БГ “ и Интеграционен портал „ Наследство БГ “ за обезпечаване на необятен достъп до резултати от работата на екипите, до запаси и услуги.

- Името на консорциум "Наследство БГ " приказва за много огромна активност. Какви проучвания ще се вършат в научния център и какви ще бъдат практическите изгоди от тях?

В новата инфраструктура ще работят учени съгласно специализацията си, само че в интегрирани екипи за интердисциплинарни проучвания и практики. Следва да се означи, че все още разнообразни екипи работят интензивно, само че постигнатите резултати (по разнообразни причини) са фрагментирани и затворени като артикул в тесните граници на обособени институции. Сегашното положение може да се съпостави с разпръснат и към момента неподреден пъзел, за който някои детайли дори липсват.

Интердисциплинарната научна активност в ЦВП „ Наследство БГ “, основана на съвременен научноизследователски комплекс, ще е ориентирана към фундаментални, приложни и пробни проучвания, а също по този начин и към развойна активност.

Обекти на КН ще бъдат изследвани и по отношение на обществени, стопански и екологични резултати. Резултатите ще са директно използвани в практиката, обвързвана с виталния цикъл на процесите в науката, образованието, обществената сфера, бизнеса. Реален принос се чака от образуването на корпуси от нови познания или доста усъвършенствани познания, създаването на приложни артикули и електронни услуги.

ЦВП „ Наследство БГ “ ще работи за нареждане на пъзела „ българско завещание “, като обработи, опише и обезпечи свободен достъп до мостри на КН (във тип на текст, аудио, видео, артикули с виртуална действителност и пр.).

Интеграционният портал на ЦВП „ Наследство БГ “ ще обезпечи достъп до разкритите обекти посредством осведомителна система, основана онлайн.

Разработените от ЦВП артикули и услуги (на няколко езика) ще бъдат популяризирани измежду учебни заведения, читалища, сдружения на разнообразни общности в България и чужбина. Те ще бъдат налични и за бизнеса за следваща приложимост.

В тази връзка ще бъдат основани условия за действие на голям брой профилирани звена, като: Национална просветителна телевизия (базирана в постройката на ФЖМК, СУ), Централна научно-изследователска лаборатория за документиране и моделиране на недвижимото културно завещание (ЦНИЛ-ДМ-НКН) (базирана в постройка на УАСГ), Централна научно-изследователска лаборатория за консервация и реституция на недвижимото културно завещание (ЦНИЛ-КР-НКН) (базирана в постройка на УАСГ), Лаборатория „ Виртуална история на българската литература “ (базирана в постройката на ИЛ БАН), Лаборатория „ Интерактивна карта на изкуствата в България “ (базирана в постройка на ИИИзк БАН), Дигитален архивен център за движимо културно завещание с 2 броя лаборатории и Лаборатория „ Дигитален етнографски музей “ (базирани в две здания на ИЕФЕМ БАН), Лаборатория по консервация и реституция на писмено завещание (базирана в постройката на НБКМ), Лаборатория за консервация и реституция на книжовни монументи (базирана в постройката на УБ, СУ) и други

Към плановото предложение, с цел да покажем каква ще е активността на лабораториите и центровете на ЦВП „ Наследство БГ “, ние сме приложили подготвени за осъществяване (разработени) 64 плана .

Например: „ Ръкописното завещание на България от 15 до 19 век – неразучени територии “, „ Молитвени пътувания – документална база данни за българските поклонници до края на XIX в. “, „ Преводно и автентично в българската средновековна книжнина “, „ Дигитализиране, анотиране и семантично индексиране на обекти от българско културно завещание за разнообразни софтуерни приложения “, „ Разработване на интелигентни софтуерни услуги и платформи за персонализирано търсене и шерване на културни обекти в цифрови библиотеки “, „ Разработка на интелигентни софтуерни платформи за основаване, шерване и развиване на просветителни видео игри, свързани с културното завещание “, „ Създаване и потребление на мобилни видео игри и виртуални среди свързани с културното завещание “, „ Рекреативните екосистемни услуги – фактор за запазване на естествено завещание и стабилно районно развиване “ и мн. други

Особено внимание ще отделим на построяването на Data-център за запазване на огромни масиви от данни (Big Data), Лаборатория по цифрова хуманитаристика, Лаборатория „ Виртуална действителност “, Лаборатория „ Интеграционен портал “.

За задачата ще бъдат оборудвани и няколко Мобилни лаборатории „ Дигитализация и виртуализация на културно завещание “, които да работят „ на място “ – там, където се съхраняват или са открити обекти на КН.

И още... За първи път у нас, в границите на ЦВП „ Наследство БГ “, ще бъде построен Институт по стопанска система и ръководство на културното завещание с 5 обсерватории – „ Оценка на обществените и стопански изгоди от запазване на културното завещание “, „ Ролята на публично-частното партньорство за запазване и развиване на културно завещание “, „ Наследството като фактор за стабилно развиване на културния туризъм “, „ Укрепване на връзки сред институциите, ангажирани с културното завещание и туризма “, „ Професионални услуги, артикули и пазари на труда, свързани с опазването на културно-историческото завещание “, „ Разработване на маркетингови тактики за разпространение на културното завещание “ ).

Както е видно от изброеното, следва огромна по размер активност и решаването на сложни задания в околните 5-6 години. Вярвам, че ще получим поддръжка и от институции, и от други научни звена, и от бизнеса, и от обособени жители. Защото това, с което се захващаме, не може да е „ самотно дело “. То следва да е наше, общо дело – да опазим рушащото се, да съхраним и покажем нашето завещание, да оставим завещание.

- Кога действително ще започва планът и по кое време може да чакаме първите резултати?

В момента сме в процедура по сключване на административен контракт по Процедура BG05M2OP001-1.001 „ Изграждане и развиване на центрове за върхови достижения “ (ОП НОИР). Вече подадохме изискваните от нас документи. Надяваме се в края на февруари или началото на март 2018 година да стартираме осъществяване на плана.

Още в първите седмици ще представим плана пред обществеността и ще призовем към него да се причислят като асоциирани сътрудници всички, които споделят нашите хрумвания и планове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР