Акцент е поставен върху изучаването на датски езикРодители в някои

...
Акцент е поставен върху изучаването на датски езикРодители в някои
Коментари Харесай

Задължителна ясла за деца от гета в Дания

Акцент е подложен върху проучването на датски език


Родители в някои елементи на Дания, които не изпращат децата си на ясла и детска градина ще изгубят помощите от страната за развъждането им, съобщи Агенция Франс Прес. Това планува признат в четвъртък закон, който се отнася за всички подрастващи на възраст над една година от гетата – непривилегировани квартали, които са обитаеми най-вече с мигранти.

“Когато някои от тези деца стартират учебно заведение, те рискуват да се окажат изостанали с 2 година от връстниците си ”, съобщи обществената министърка Май Меркадо. Според статистиката близо половината от децата от неевропейски генезис в Копенхаген, които почнали да посещават детска градина през 2015 година, се нуждаели от помощ в проучването на датски език.

В “проблемните ” квартали в Дания, които имат плътно мигрантско население, доста от децата въобще не учат датски. А от 6-годишна възраст би трябвало наложително да стартират учебно заведение.

Реформата е плод на договорка на дясноцентристкото държавно управление с антимигрантската последна десница и със социалдемократите. Меркадо добави, че се предлага рамка за проучване и поощряване на езиковото развиване в подготовка за учебно заведение.

Общо 43 датски квартала са наранени от новото законодателство, което влиза в действие на 1 юли следващата година и към този момент бе подложено на остри рецензии.

“Отвратително е да се дискриминират жителите на Дания въз основата на тяхното местопребиваване и дали те са от така наречен гето или не ”, съобщи ръководителят на датския Съвет за обществено маргинализирани хора Ян Шуъсън.
По-рано тази година министър председателят либерал Ларс Льоке Расмусен даде обещание до 2030 година в Дания да не остане нито едно гето. Според него прекалено много мигранти живеят съсредоточени в дребен брой квартали и се държат “различно от междинния датчанин ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР