Актрисата и преподавател в Нов български университет и гл. ас.

...
Актрисата и преподавател в Нов български университет и гл. ас.
Коментари Харесай

Снежина Петрова и Георги Гочев получиха наградата "Богдан Богданов"

Актрисата и учител в Нов български университет и гл. ас. доктор Георги Гочев получиха през вчерашния ден в кино " Люмиер " премията за хуманитаристика на името на проф. Богдан Богданов за плана " Медея ", който осъществиха в границите на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. В рамките на 2 години екипът на плана работи с деца от малцинствени групи в Пловдив, в това число в квартала " Столипиново ". Крайният резултат беше театър, който се изигра на Античния спектакъл под пороен дъжд на 28 юни тази години. От есента той беше пренесен на сцената на спектакъл " Азарян ", където може да бъде гледан на 13 и 14 ноември.

В претекстовете на журито се показва, че премията се дава за " продължение задачата на проф. Богданов в разпространение на античните текстове и в основаването на нови обществени форми на обучение ". Отличието беше учредено на 5 декември 2016 година в памет на проф. Богданов ( бел. ред. - типичен лингвист, публицист и основател на НБУ) и се връчва ежегодишно на 2 ноември - неговата рождена дата. Досега носители на премията са поетът Борис Христов и литературоведът проф. Михаил Неделчев.

В рамките на плана " Медея " досега са осъществени 3 представления в София и Пловдив, които са посетени от над 3 хиляди фенове, 20 образования на над 200 деца от " Столипиново ", " Филиповци " и " Факултета ", 4 изложения в галерии, сред които Софийска градска художествена изложба и " Квадрат 500 ". Екипът на " Медея " стартира и акция за въвеждане на образованието по спектакъл в учебно заведение.

Георги Гочев е създател на новия превод на пиесата, изработен особено за това зрелище дружно с Петя Хайнрих. А на следващия ден в изложба " УниАрт " в Нов български университет от 9.30 часа ще се организира конференция на тематика " Загадката на Медея ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР