Актрисата Джулиан Мур е избрана за председател на журито в

...
Актрисата Джулиан Мур е избрана за председател на журито в
Коментари Харесай

Джулиан Мур е начело на журито на кинофестивала във Венеция

Актрисата Джулиан Мур е определена за ръководител на журито в главната конкурсна стратегия на интернационалния кинофестивал във Венеция тази есен, разгласи шефът на фестивала Алберто Барбера, представен от Асошиейтед прес.

Тазгодишното издание стартира на 31 август и продължава до 10 септември. Журито се избира от борда на шефовете на Венецианското биенале, което е уредник на фестивала, по предложение на шефа Барбера, написа БГНЕС.

Носителката на премия " Оскар " ще оглави журито, в което са включени френската режисьорка Одре Диуан, чийто филм " Събитието " бе отличен със " Златен лъв " на миналогодишното издание на фестивала, нобеловият лауреат за литература Казуо Ишигуро и иранската актриса Лейла Хатами, носителка на " Сребърна мечка " от Берлинале. В журито са още италианският режисьор Леонардо ди Констанцо, аржентинецът Мариано Кон и испанският сценарист и режисьор Родриго Сорогойен.

Всички те ще дойдат в Лидо в края на идния месец, с цел да дефинират главните награди на фестивала, измежду които " Златен лъв " за най-хубав филм и " Сребърен лъв " за най-хубав режисьор, които постоянно задават тона за идния награден сезон в киното.

Миналата година Джейн Кемпиън бе отличена със " Сребърен лъв " за кино лентата си " Силата на кучето " от журито, чийто ръководител бе корейският режисьор Пон Джун-хо и с присъединяване на Клои Чжао. По-късно Кемпиън завоюва и премия " Оскар " за кино лентата. Това бе един от седемте случая през последното десетилетие, когато режисьор на филм с премиера във Венеция печели и " Оскар " за най-хубав режисьор в същия сезон.

Филмите от конкурсната стратегия ще бъдат оповестени по-късно този месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР