Активността в сферата на услугите на Китай се разшири силно

...
Активността в сферата на услугите на Китай се разшири силно
Коментари Харесай

Ускорена активност през октомври беляза сектора на услугите в Китай

Активността в областта на услугите на Китай се разшири мощно през октомври за шести следващ месец, като в това време заетостта в бранша доближи едногодишен връх, само че при спад на търсенето зад граница, демонстрират резултати от частно изследване на организациите Caixin и Markit. Това е сигнал за стабилно възобновяване на обвързвания с Covid-19 спад на бизнес интензивността в областта на услугите, следен по-рано през годината, написа БНР. 

Индексът PMI, измерващ интензивността в бранша на услугите, набъбна през октомври до 56,8 пункта от 54,8 пункта през септември, достигайки най-високи равнище от юни насам, когато набъбна до 10-годишен връх от 58,4 пункта (най-високо равнище от април 2010 г.). Индексът остава на положителна територия (над значимото равнище от 50 пункта, което е знак за агресия в бранша на услугите) за шести следващ месец, отскачайки мощно от рекордното дъно от 26,5 пункта, достигнато през февруари, когато въведената огромна обсада в Китай за ограничение на ковид сковава за малко втората по мощ международна стопанска система. 

Секторът на услугите, който образува към 60% от китайската стопанска система и близо половината от градските работни места, се върна към равнищата на напредък по-бавно, в сравнение с промишления и промишлен бранш, само че неговото възобновяване набра ритъм през последните месеци. 

Проучването демонстрира, че вътрешното търсене е главен фактор, подтикващ интензивността в този значим за китайската стопанска система бранш, само че при ново понижаване на експортните поръчки за услуги, предоставяни от китайския бизнес. Влошаването на експортните поръчки се дължи на втората вълна на коронавирусна зараза в Европа и Съединени американски щати, която оказва забележителен напън върху търсенето на китайски услуги зад граница. 

През октомври обаче компаниите в областта на услугите усилиха наемането на личен състав за трети следващ месец, освен това с най-голямо движение от септември 2019 година, сигнализирайки за засилващо се възобновяване на пазара на труда, който беше мощно обиден от въведените по-рано през годината ограничаващи ограничения поради коронавирусната пандемия. 

В същото време компаниите в областта на услугите са в много оптимистично въодушевление по отношение на техните бизнес вероятности, като съответният подиндекс на организациите Caixin и Markit набъбна през октомври до най-високо равнище от 2012 година насам. 

Общият PMI показател, измерващ бизнес интензивността в промишлената и в областта на услугите, набъбна през октомври до 56,8 пункта от 54,5 пункта през септември посредством и на доста мощната агресия в индустрията. Това е явен сигнал за ускорение на цялостната икономическа интензивност в Китай. 

Китайската стопанска система набъбна през третото тримесечие по-слабо от предстоящото или с 4,9% по отношение на година по-рано, като се чака да означи покачване с към 2% в границите на цялата сегашна година. Това би било най-слабият напредък от повече от три десетилетия, само че надалеч по-добро показване по отношение на останалите водещи стопански системи в света. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР