Активността на руските подводници в северната част на Атлантическия океан

...
Активността на руските подводници в северната част на Атлантическия океан
Коментари Харесай

НАТО се жалва от безпрецедентно висока активност на подводници на Русия в Атлантика

Активността на съветските подводници в северната част на Атлантическия океан доближи през последните години небивало високо ниво, което е една от аргументите районът да остане от централно значение за НАТО. Това мнение изрази генералният секретар на западния боен алианс Йенс Столтенберг в изявление за немската медия Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

" Атлантическият океан ще остане от централно значение за нас, ние сме районен алианс. Между другото доста неща се случват там: през последните години записваме в Северния Атлантически океан най-мащабната активност на съветските подводници за всички времена ", означи Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО още веднъж изрази угриженост по отношение на ракетите 9M729 (SSC-8 съгласно класификацията на НАТО), за които се твърди, че са били ситуирани от Русия в Европа. " Разгръщането на такива оръжия като ракетите SSC-8 е специфична причина за безпокойствие за нас, защото това докара до преустановяване на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват на деяние ", сподели той и добави: " Притеснени сме от потреблението на други нови бойни системи. "

Той още веднъж упрекна Москва в нарушавания на Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, подписан сред Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики през 1987 година

Същевременно той се застъпи за разговор с Русия по въпросите на разоръжаването. " Нуждаем се от ново съглашение за разоръжаване, само че не и от нова конкуренция във въоръжаването ", настоя генералният секретар на НАТО. Столтенберг уточни, че сред НАТО и Русия " има контакти на най-високото военно ниво " и напомни, че неотдавна се организира телефонен диалог сред ръководителя на Военния комитет на НАТО Стюарт Пийч и началника на Генералния щаб на съветските въоръжени сили Валери Герасимов.

" Дори в най-студените етапи на Студената война постоянно можем да стигнем до прагматично съгласие с Русия ", акцентира генералният секретар на НАТО, припомняйки годините си на министър председател на Норвегия. " Това демонстрира, че проявата на мощ и разговор не са взаимно изключващи се ", счита Столтенберг.

Договорът INF е преустановен на 2 август 2019 година по самодейност на Съединени американски щати. Във Вашингтон те обясниха своите дейности с отхвърли на Русия да се съобрази с американското условие за ултиматум за заличаване на нови крилати ракети вид 9М729, които съгласно мнението на Съединени американски щати и техните съдружници по НАТО нарушават наредбите на контракта. Москва отхвърли тези изказвания, като съобщи, че техническите характерности на ракетите 9M729 са в границите на параметрите, позволени от контракта, и направи насрещни искове към Вашингтон.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР