Активността на пазара се дължи на ниските лихвени проценти по

...
Активността на пазара се дължи на ниските лихвени проценти по
Коментари Харесай

Най-търсените жилища са между 50 и 100 000 евро

Активността на пазара се дължи на ниските лихвени проценти по депозитите и ипотечните заеми, както и на възстановяване платежоспособността на българите и икономическия растеж на страната (4%), сочи анализите в бранша за недвижими парцели.

Жилища "на зелено "

Усеща се дефицит в предлагането на качествени жилища в София, по тази причина и пазарът на новото строителство и прокупко-продажбата на жилища ново строителство стабилно се завръща, споделя старши брокерът Евелина Иванова пред Дир.бг.

По думите й по-голямата част от плановете, изключително положителните, се разпродават преди акт 14. При този вид покупко-продажби, обаче, съществуват опасности за купувачите, по тази причина е належащо съществено изследване на вложителите и финансирането на плановете, преди да се пристъпи към договорка.

"Бих предложила на всички, които имат желание да купят парцел „ на зелено “ да потърсят услугите на съветник недвижими парцели, тъй като ние познаваме вложителите, тяхната история и надеждност ", поучава Евелина Иванова.

Двустайни и тристайни

Имотите, които се търсят са парцелите с добра локация, т.е. в регионите с развита инфраструктура, по продължение на метрото, с бърз достъп до центъра, наоколо до паркове, детски градини и магазини.

Най-голям дял в продажбите през 2017 година имат двустайните и тристайните жилища, по всяка възможност тази наклонност ще се резервира и през тази година, тъй като огромен % от парцелите се купуват за инвестиция, а този вид парцели са от най-търсените за тази цел.

Най-търсени и надлежно с максимален растеж в цените са парцелите в „ Иван Вазов “, „ Изток “, “Изгрев “, „ Гео Милев “, Център, „ Лозенец “ и „ Младост “. Там са и най-надценените парцели.

Има продавачи, които имат нереална визия за цената на парцелите си. Техните оферти се застояват дълго на пазара и ние считаме, че това са нестимулирани продавачи, споделя Евелина Иванова.

Ценовият диапазон, в който най-вече се търсят жилища е сред 50 и 100 000 хиляди евро.

Цените на действително подписаните покупко-продажби варират сред 700 и 1200 евро/кв. м, съгласно квартала и характерните особености на самия парцел. При първокласния сегмент цените на парцелите доближават и до 1300-1600 евро/кв.м за действително подписани покупко-продажби.

В "Манастирски ливади ", "Витоша " и "Кръстова вада " междинните цени са към 950-1000 евро/кв. м. Най-високи са цените в "Иван Вазов ", "Изток ", "Изгрев " и Центъра 1200-1250 евро/кв.м. В "Яворов " и "Лозенец " междинната цена за кв. метър е 1170 евро. Най-ниски са цените в "Люлин " и "Сердика " – 575 евро/кв. м.

Прогноза

По-голямата част от сделките през 2017 година са осъществени с заеми. Очакванията са лихвените проценти да се задържат на тези равнища и през 2018 година. За плавното им повишение се приказва към края на годината и началото на 2019-а година, само че това зависи от паричната политика на Европейската централна банка. Затова не се чака смяна в наклонността на пазара на недвижими парцели през годината и за балон не става дума. Анализаторите са на мнение че фундаментът на пазара е постоянен.

Ипотеките - шлагер на кредитния пазар през 2017-а >>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР