Активността на пазара на недвижими имоти, който се наблюдава през

...
Активността на пазара на недвижими имоти, който се наблюдава през
Коментари Харесай

Мина ли пикът на сделките с жилища

Активността на пазара на недвижими парцели, който се следи през последните към този момент близо три години докара до забележителен растеж в броя на покупко-продажбите с жилища. През първите месеци на настоящата година Националната статистика обаче регистрира спад в броя на осъществените покупко-продажби. Става дума за първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на предходната. Средно с 14% по-малко са сделките за посочения интервал приблизително за страната. Най-малки са процентите, само че отново негативни, за огромните градове като София (-2%), Варна (-1%) и Пловдив (-3%). „ Може би тази година ще се окаже, че е пикова за броя осъществени покупко-продажби, т.е. ще се покаже малко връщане обратно по повод размера на покупко-продажбите за цялата страна” разяснява за imot.bg Добромир Ганев, заместник-председател на УС на НСНИ.

Несъмнено сегментът, от който се интересуват купувачите най-вече през последната година и половина, е новото строителство. „ Тук критериите във връзка с броя единици са няколко, само че най-точният е брой стартирани жилища, а не РЗП или брой сгради”, прецизира Ганев. Най-голям растеж по този индикатор се следи в София (+42%), Варна (+28%), Пловдив (+10%) и Бургас (+7%).

„ Имаше тригодишен интервал, при които хората купуваха интензивно, само че е ясно, че сходен цикъл постоянно е последван от цикъл на спад. Няма по какъв начин непрекъснато пазарът да върви нагоре. Хората, които си бяха отсрочили покупките си, тези които вложиха едни пари в КТБ и ги изнесоха, с цел да създадат някакви вложения на спестяванията си, както и ипотечните заеми, няма по какъв начин да продължи постоянно”, разяснява Ганев.

Липсата на чужденци на българския заможен пазар е най-осезаема по Черноморието. В множеството обитаеми места спадът в броя на покупко-продажбите е двуцифрен: Балчик (-30%), Бяла (-30%), Каварна (-23%), Несебър (-4%), Царево (-12%) и Разлог (-10%). Единствено в Поморие има лек растеж от 2.5%.

Въпросът е при възможен спад в броя на осъществените покупко-продажби дали ще има и подобен при цените. За последните три години (2014-2016 г.) повишаването беше към 30%, по към 10% на година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР