Активно пътуващите българи са около 4.1 млн., като средно те

...
Активно пътуващите българи са около 4.1 млн., като средно те
Коментари Харесай

4,1 млн. българи пътуват и почиват по 6 пъти годишно, а 3 млн. си седят вкъщи

Активно пътуващите българи са към 4.1 млн., като приблизително те почиват по 6 пъти в годината. Останалите 3 млн. по една или друга причина не могат да си разрешат да изоставен дома си. Това сподели пред „ Телеграф “ Румен Драганов от Института за разбори и оценки в туризма.

Той съпостави, че годишно нашенци вършат по 24 млн. пътувания в страната, до момента в който в Гърция излизат едвам 1 млн. „ При тези числа не може да се каже, че българите всеобщо вървят в съседката ни. Ако вземем месец юли, тогава 120 хил българи са отишли в Гърция, до момента в който на Слънчев бряг в един ден са били заети 450 хиляди кревати “, даде образец Драганов. Той разяснява, че през тази година към 70% от хотелите в България са достигнали 2019 година, а другите 40% би трябвало да поработят през зимата, с цел да могат да доближат през 2024 година параметрите преди коронавирус рецесията.

По отношение на зимния сезон шефът на института чака той да е мощен, защото пътуванията се усилват както у нас, по този начин и в целия свят, основно в Европа.
Скъпо
Директорът е безапелационен също по този начин, че общоприетото разбиране, че в България е по-скъпо, в сравнение с в Гърция не е правилно. Той се базира на изследване на „ Постофис “ -английския барометър за цените, който демонстрира, че Гърция е два пъти по-скъпа от България. „ Толкова на ниска цена колкото у нас не може да изкарате в Гърция. Тук може да купите баничка за 1 лев и може да ядете скара с бира за 11 лв., до момента в който в Гърция това е невероятно “, уверен е специалистът.
Данък
ДДС-то от 9% остава за хотелите и се надявам да се резервира както за заведенията за хранене, които са към хотелите, по този начин и за заведенията за публично хранене, разяснява Драганов. Той акцентира, че 2024 към този момент е контрактувана на всички пазари и тези хотели и заведения за хранене, които дават настаняване и хранене, са пресметнали своите предложения въз основата на 9%. „ Философията на туризма е, че ниските цени водят туристите в България. Всяко нарастване прави туристическият артикул неконкурентоспособен “, съобщи той. Експертът добави, че по време на ковида туризмът е обяснил на българските държавни управления, че браншът има потребност от небосвод, защото работят напред. „ Продажбите за 2024 година към този момент са осъществени. Имаме хора, които са се записали за идната година и в този момент няма по какъв начин да им кажем, че усилваме цената “, съобщи Драганов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР