Активният вулкан Попокатепетъл в Мексико е изригнал късно вчера тамошно

...
Активният вулкан Попокатепетъл в Мексико е изригнал късно вчера тамошно
Коментари Харесай

Най-голямото изригване от години на вулкана Попокатепетъл в Мексико

Активният вулкан Попокатепетъл в Мексико е изригнал късно през вчерашния ден тамошно време (малко преди 5 часа тази заран българско време), изхвърляйки пепел и парчета високо във въздуха и на няколко километра от кратера.

Изригването на дейния кратер в 21:38 часа е изхвърлило колона от пепел и фрагменти на 1200 м височина във въздуха, прецизираха от гражданската отбрана на страната, като разгласиха фрагменти от изригването.

Video de la fuerte explosión del #Popocatépetl de las 21:38 h.

Fragmentos incandescentes a más de 2 km del cráter; por eso es muy importante respetar el radio de seguridad de 12 km. pic.twitter.com/ZQUruEgpT7
— SkyAlert (@SkyAlertMx) March 19, 2019
Властите са издали жълт код за предизвестие, като помолиха жителите да не навлизат в региона в радиус от 12 км от кратера , предупреждавайки, че пепелта от вулкана ще се разпръсне на североизток към Пуебла.

Попокатепетъл, който безусловно се превежда от езика на ацтеките като " пушеща планина ", е засилил интензивността си през последните няколко седмици. Подготвяйки се за най-лошия сюжет, управляващите изготвиха специфичен действен проект, който разрешава бърза евакуация на локалните поданици при положение на изключителни обстановки.

5426-метровият връх на Попокатепетъл се извисява на към 70 км югоизточно от столицата Мексико сити.

През 1947 година огромно изригване слага началото на тази до наши дни непрекъсната интензивност. На 21 декември 1994 година вулканът изхвърля газ и дим, които се разнасят в радиус от 25 километра. Активността кара близките градове да се изтеглят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР