Активният политически език е зарeден с безсмислици, зареден е с

...
Активният политически език е зарeден с безсмислици, зареден е с
Коментари Харесай

Животът на кухите фрази: Нова книга на Стефан Попов разнищва политическия език

Активният политически език е зарeден с глупости, зареден е с изявления, изказвания, цели програмни масиви, които в дъното си са изцяло кухи семантично. Такава тези развива проф. Стефан Попов, учител по философия и социология в Нов български университет, в новата си книга " Животът на кухите изречения: Критика на политически метафори ".

Всяко политическо изявление има двойно съществуване - от една страна, използването му и неговата циркулация в политическия език като политика, само че въпреки това, до каква степен са рационални и какъв е смисълът, семантиката на избрани програмни изявления, споделя Стефан Попов в изявление за Българска телеграфна агенция.

През последните 25-30 години, изключително след рухването на Берлинската стена, политиката се трансформира в маркетингово занятие, конкурирайки се с такива форми като всеобщото шоу, всевъзможен тип масовки, отбелязва той. По думите му политиката към този момент е доста телевизионна, доста експресивна, като шоу стратегия, и от тази позиция нейната препоръка към правота и рационалност остава на назад във времето.

Според него затова през днешния ден интелектуалецът не е добър политик, какъвто би бил идеалът на класическата модерност от XVII, XVIII, та даже и XIX век, през днешния ден той е шоумен. Това се следи още от началото на XX век, само че в наше време се ускорява неимоверно.

В книгата си Стефан Попов показва опит за аналитично демонтиране на известни езикови структури, употребявани от политиците, като да вземем за пример " война против терора ", " проведена престъпност ", " антикорупция ", " популизъм ", " неутралитет ", " народен интерес ", " политически център " и др.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР