Активни в момента на пазара на труда са основно ИТ

...
Активни в момента на пазара на труда са основно ИТ
Коментари Харесай

ИТ специалистите остават най-търсени у нас


Активни сега на пазара на труда са главно ИТ и интернационалните компании
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ експертите към момента са най-търсените фрагменти на българския пазар даже след шока на трудовия пазар с изключителното състояние, провокирано от COVID-19 пандемията. При това освен от ИТ фирмите, а и от други браншове като изнесени/споделени услуги, строителство и бързооборотни артикули, сочи разбор на Adecco България.

Най-търсени след ИТ-тата са експерти с финансови профили, положителни знания в интернационалните езици и инженери. Наемането на нови чиновници се случва главно в София и най-големите градове в страната, до момента в който в провинцията този развой е доста слаб.

Активни сега на пазара на труда са главно ИТ и интернационалните компании, като се вижда ясно изразена наклонност за потребление на HR поддръжка главно за по-високи или профилирани профили.

„ Компаниите са внимателни в наемането на нови чиновници и следят деликатно развиването на икономическите последствия от Коронавирус рецесията както в България, по този начин и в чужбина. Разбира се, това е обикновено поради експортно насочената устременост на стопанската система ни ”, разяснява Димитър Иванов, търговски и действен шеф на Adecco България.

Като цяло огромните мултинационални компании приготвят проекти за деяние при изключителни обстановки, предприемайки дейности, ориентирани към повишение на гъвкавостта на компанията. Така възнамеряват да подсигурят непрекъснати равнища на продуктивността си във всеки един сюжет, който може да се развие в близкото бъдеще, добави мениджърът.

Връщането на работа в офисна среда слага работодателите пред нуждата да преразгледат политиките и практиките си за работа от разстояние.

„ Любопитен е опитът на някои компании да пренесат работата от у дома на планина или море – работодателят заплаща настаняване в хотел и дава опция на чиновниците да работят в работните часове, а по-късно да се отдадат на приятна отмора в компанията на сътрудниците си. Това е част от смяната в спомагателните придобивки за чиновниците ”, показа доктор Ирина Йончева, HR шеф в Adecco България.

Остават обаче към момента други съществени въпроси, които сходен разбъркан режим на работа предизвика: по какъв начин могат да се спазят условията за безвредна и здравословна среда на работа, до каква степен продуктивни могат да бъдат чиновниците, както и дали действително са в положение да се възползват от предоставените им изобретателни запаси, поради че в това време гонят бизнес резултати, добави доктор Йончева.
още по тематиката
След близo двe гoдини, в които cлyжитeлитe бяха в мнoгo пo-cилнa пoзиция, oтĸoлĸoтo paбoтoдaтeлитe, поради ниската безработица и незадоволителния брой квалифицирани фрагменти, след Коронавирус рецесията наклонността по-скоро стартира да се обръща.

„ В тази несигурна среда и при задълбочаване на рецесията, най-силно могат да пострадат хората с ниска специализация и умения, от които работодателите към този момент нямат потребност. Затова нашият съвет към претендентите за работа е да не стопират да развиват своите умения и пълномощия, тъй че да могат да отговорят на променените условия на работодателите. Необходима е изключителна еластичност и адаптивност ”, уточни Константинос Милонас, основен изпълнителен шеф на Adecco Group за Гърция и България.

Според него, с цел да се избегне увеличение на общественото неравноправие, бизнесът и страната би трябвало да имат ясна тактика за вложения в обучение и преквалификация на хора, с цел да са в унисон с развиването на трудовия пазар.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР