Активни разговори с Газпром още няма, но дадохме индикации, че

...
Активни разговори с Газпром още няма, но дадохме индикации, че
Коментари Харесай

До понеделник очакваме отговор от Газпром за преговори

Активни диалози с " Газпром " още няма, само че дадохме индикации, че желаеме да продължим договарянията за доуточняване на някои противоречиви условия в съществуващия контракт сред нас. Изпратихме на " Газпром " информация, че сме подготвени да преговаряме с тях и ги помолихме да възобновят контакта с нас.

Очакваме през днешния ден или най-късно в понеделник да получим отговор. 

Това разяснява енергийният министър Росен Христов пред Нова тв. 

Ние им съобщихме, че имаме няколко оферти за промени на контракта за газ.

Едното е да удължим интервала за взимане на оставащите количества газ, защото до края на годината няма по какъв начин да изчерпим всички количества, които имаме да вземаме по контракта. Така че количествата да влязат и през 2023 година. Тук става дума единствено за остарелия контракт. Ние не приказваме за това да преподпишем контракта за нов период или да сключваме нов контракт, изясни той.

Ако " Газпром " се съгласят, ние предлагаме до края на отоплителния сезон или до лятото на 2023 година да имаме опция да вземем контрактуваното количество газ по остарелия контракт, уточни той.

По принцип в остарелия контракт има такава алтернатива за удължение на интервала за да се вземе обещаното количество газ, тъй че ние просто желаеме да я активираме и да договорим периода, в който това би трябвало да стане. Ако би трябвало да се подпише анекс, ще се подпише анекс. Това юридически би трябвало да се види, уточни той.

Вчера имахме диалог с представители на Европейската комисия на тематика дали има проблем България да си вземе оставащите количества газ от " Газпром " по съществуващия контракт. Те демонстрираха схващане, тъй че проблем с Европейска комисия по този въпрос няма, сподели още енергийният министър. 

Той уточни, че в случай че се вземе аргумента, че посредством покупката на съветски газ, ние финансираме войната в Украйна, то тогава водещите европейски страни първи би трябвало да спрат да го купуват, защото са по-големи потребители. 

Вземете за образец Германия. Има европейски наказания, само че Германия не попада под тях. Газът се купува от компании, не от страни. Просто се взима през прекупвачи и ние плащаме 30% повече спрямо това, в случай че го купуваме непосредствено от " Газпром ", изясни министърът. 

За да понижим риска при пазаруването на газ от Русия, ние се опитваме да избегнем предплатените заплащания. Искаме да плащаме едвам тогава, когато газа е дошъл в България, уточни той.

Дали ще одобряват това изискване или не, няма по какъв начин да знаем. Ние занапред започваме диалози. Ако България не получи оптимални условия за себе си, няма да продължим работа с " Газпром ". Това не е непременно. Ние към този момент сме обезпечили огромна част от газа, необходим за октомври. Ще осигурим и останалото. Ние имаме от кое място да купуваме газ, въпросът е цената. Ние желаеме по-ниски цени, уточни министърът. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР