Активна защита на професионалните права и електронна комуникация със съда

...
Активна защита на професионалните права и електронна комуникация със съда
Коментари Харесай

Адвокатите настояват съдът да влезе в дигиталния XXI век

Активна отбрана на професионалните права и електронна връзка със съда желаят юристите в София. Това сподели изследване измежду 6 000 столични юристи, извършено сред 13 и 22 януари от екип " Адвокати за юристите ".  Публичното показване на анкетата " Желаните промени в адвокатурата и изискванията за практикуване на адвокатска специалност ", в която са взели участие 575 респонденти, бе показано на спорен конгрес през днешния ден в конферентната зала на Съюза на юристите в София.
 Цел на анкетното изследване е събиране на информация за степента на задоволеност на юристите при практикуване на тяхната специалност, ролята на управителните органи на адвокатурата за отбрана правата и ползите на юристите, грижата за спомагателна подготовка и развиване, съблюдаване разпоредбите на специалността, потребността от законодателни и нормативни промени.
 Един от главните проблеми на бранителите се оказва " неналичието на дължимото почитание и подпомагане от съда, органите на досъдебното произвеждане и останалите органи и служби ". Това показват 57 % от участниците в анкетата. Почти 53 % смятат, че несъразмерната административна тежест пречи на работата на юриста. Сред останалите проблеми на професионалната колегия са нелоялната конкуренция и ниските адвокатски хонорари.
 58 % от участниците показват като проблем незадоволителна институционална поддръжка и неприятно взаимоотношение сред органите на Софийската адвокатска гилдия и съда. Това включва неприятна нормативна уредба, безучастие на предоставените по закон пълномощия, неналичието на цифровизация на дейностите, излиза наяве от резултатите от изследването.
 Най-значително възстановяване на активността чакат юристите от електронната връзка със съда - както сочат съвсем 82 % от интервюираните. Липсата на електронна връзка със съдилищата и невъзможността за електронна замяна на бумаги, пречи съществено на работата на юристите. " Това кара доста от сътрудниците да губят   време, което елементарно може да бъде спестено и употребявано за същинска адвокатска работа, изключително при равнището на софтуерно развиване през 2020 година ", показва юрист Стефан Марчев, претендент за ръководител на Софийски адвокатски съвет.
 Липсата на електронизация при водене на електронни партиди на юристите, невъзможността за електронно подаване на документи за вписвания, са посочени като проблеми от 53 % от интервюираните. 48 % отбелязват невъзможността за електронни заплащания, а 46 % са недоволни липса на електронна библиотека.
 За дейна отбрана на адвокатските права апелират 60 % от интервюираните, а 50 % очакват интензивно присъединяване на гилдията в законодателния развой и осъществяване на публични съвещания по значими планове на нормативни актове. 
 Голяма част от юристите дават незадоволителна оценка на работата на органите на адвокатурата  и чакат действителни дейности и бистрота при взимане на решения, институционална поддръжка, актуализиране на нормативната уредба, бистрота на дисциплинарното произвеждане, въвеждане на електронни услуги за юристи и обезпечаване на спомагателни на практика образования за колегията. Подобно изследване се прави за първи път,  дава ясна тенденция за проблемите в адвокатската специалност и вероятните решения, които ще са значими освен за юристите, само че и за цялото общество, означават създателите. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР